Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea, un proces laborios și costisitor / Nu există un număr de teste care se pot face

Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea, un proces laborios și costisitor / Nu există un număr de teste care se pot face
Dr. Adriana Pistol (INSP): Secvențierea, un proces laborios și costisitor / Nu există un număr de teste care se pot face / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 26/01/2021, 16:19
Actualizat: 06/04/2021, 15:08

Directorul CNSCBT din INSP, doctorul Adriana Pistol, spune că secvențierea pentru tulpina britanică a virusului SAR-COV-2 este un proces laborios și costisitor, costul fiind de 500 de euro.

„Nu există un număr de teste care se pot face”

„Nu există un număr de teste care se pot face. Se vor face atâtea cât este necesar să se facă. Necesitatea vine din felul în care persoana respectivă, tulpina care e identificată la primul PCR pe care îl face persoana respectivă. Există așa-zisele tulpini suspecte în care anumite gene care sugerează posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic care face pe omul din laborabor să supună la secvențiere. Sigur că e un proces laborios, este un proces costisitor – din câte știu eu, costă undeva în jur de 500 de euro o secvențiere”, spune doctorul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Medicul spune că în România nu există multe laborator care să secvențieze. De asemenea, potrivit Adrianei Pistol, la Școala 28 din Capitală există un focar cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2.

„Cel puțin primele patru persoane identificate au intrat în procesul de secvențiere la Institutul Matei Balș. Din punct de vedere epidemiologic, mie mi-e suficient să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeași tulpină. Nici nu cred că e o necesitate să mai cheltuim banii cu secvențierile Focarul putem să spunem că s-a creionat și s-a definit”, mai spune directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Adriana Pistol: România are maximum 140 de epidemiologi. Nu e o specialitate care să fie suficient de interesantă pentru tinerii medici

Şeful Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al Covid-19 din cadrul Ministerului Sănătăţii, Adriana Pistol, a declarat că România are cel mult 140 de epidemiologi, un număr mic. „Tinerii medici nu sunt interesați de această specialitate”, spune ea.

Întrebată la emisiunea „Marius Tucă Show” câţi epidemiologi avea România când a început pandemia şi câţi are acum, Adriana Pistol a spus că numărul acestor specialişti este mic.

Acum nu ştiu la milimetru, bănuiesc că vorbim de epidemiologi care lucrează în Direcţiile de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică, pentru că mai sunt şi epidemiologi care lucrează în spital. În totalitate, nu depăşesc 130-140 de persoane. Asta a fost de ani de zile, cu o medie de vârstă de peste 55 de ani. E un număr mic, nu e o specialitate care să fie suficient de interesantă pentru tinerii medici. A devenit puţin mai interesantă în ultimii ani, au fost locuri alocate în spitale, unde trebuie să recunoaştem că este o mare necesitate să existe câte un epidemiolog în fiecare unitate medicală. Salariul unui medic epidemiolog este 6 – 7 mii de lei, ca orice medic, dar fără niciun fel de alte sporuri”, a spus Adriana Pistol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?