Prima pagină » Sănătate » EPIDEMIE. Încă 35 de cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână în 3 județe

EPIDEMIE. Încă 35 de cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână în 3 județe

EPIDEMIE. Încă 35 de cazuri de rujeolă confirmate în ultima săptămână în 3 județe

Încă 35 cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în trei judeţe din România. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 20.107, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, relatează Mediafax.

Bilanţul total:

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 22 mai, este de 20.107, din care 64 de decese.

În ultima săptămână, au fost raportate 35 cazuri nou confirmate în Cluj, Neamț și Satu Mare.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Astfel, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

AVERTISMENT: COVID-19 nu este singurul pericol epidemiologic:

În contextul evoluției epidemiei de SARS-Cov-2, Avocatul Poporului arată că autoritățile statului trebuie să ia măsuri și în direcția prevenirii și combaterii virusului rujeolic, având în vedere gradul de contagiozitate al acestuia, conform unui comunicat transmis luni.

„Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților cetățenilor, își manifestă îngrijorarea față de creșterea constantă a numărului de cazuri de rujeolă confirmate pe teritoriul României, acestea ajungând în prezent la aproximativ 20.000 de cazuri, dintre care 64 de decese”, arată Avocatul Poporului.

De asemenea, sursa citată arată că rujeola are anual două episoade de epidemie, primăvara și toamna, în prezent aflându-ne în mijlocul unui astfel de episod.

„Conform unui comunicat de presă, UNICEF atrage atenția că 117 milioane de copii din 37 de țări ale lumii riscă să nu beneficieze de imunizarea împotriva rujeolei din cauza condițiilor impuse de epidemia de SARS-COV2. Organizația Mondială a Sănătății a formulat recomandări privind vaccinarea în
timpul pandemiei cauzate de noul coronavirus, afirmând că „statele trebuie să ia orice măsură este posibilă pentru a preveni pierderi de vieți ce pot fi evitate prin vaccinare”. Avocatul Poporului reiterează faptul că, nu doar combaterea coronavirusului trebuie să preocupe autoritățile statului, în contextul în care, lipsa unor servicii medicale adecvate în această perioadă poate conduce la mai multe pierderi de vieți omenești, decât în cazul Covid-19”, arată instituția.

Avocatul Poporului precizează că a adresat o solicitare ministrului sănătății încă din data de 10 aprilie.

Autor

Citește și