Adolescenta de 17 ani, incendiată în propria locuință de un criminal eliberat condiționat din penitenciar, este în continuare într-o stare gravă. Fata a suferit arsuri de gradul II și III pe 90% din suprafața corpului și a fost transferată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București, după ce a trecut prin alte două spitale.
„ În acest moment este intubată, ventilată mecanic. Arsurile sunt profunde și se întind pe 90% din suprafața corpului și necesită operații serate, însă nu are zone donatoare. Este foarte arsă la cap și are arsuri de căi respiratorii superioare. Șansele de supraviețuire sunt reduse. Important e să vedem dacă o mai putem ajuta cu chirurgia. Deocamdată este într-o stare relativ stabilă. Un ars până nu își consumă toate rezervele și ea fiind un organism tânăr, probabil că rezistă mai mult”, a declarat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al spitalului Grigore Alexandrescu pentru Gândul.ro.
Scenele cumplite s-au petrecut în cursul serii de vineri, 12 iunie, în localitatea Dârvari din județul Mehedinți. Fata se afla în locuința ei când s-a trezit cu bărbatul de 45 de ani că intră peste ea în cameră. A stropit-o cu benzină și i-a dat foc, apoi a fugit. Fata era acasă cu bunica și fratele, iar aceștia au stins flăcările și au chemat ambulanța.
Fănică Cercel, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți, a declarat, sâmbătă, pentru GÂNDUL că în urma incendierii victima a suferit leziuni grave care s-ar putea vindeca în 45 de zile, însă îi pun viața în pericol.
De asemenea, acesta a anunțat că autorul a fost reținut, audiat și urmează să fie prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventiva pentru tentativă de omor calificat.
În urmă cu doar câteva zile, tânăra a făcut plângere împotriva acestuia pentru viol și agresiune.
Ion Cristian Turnagiu a depus de-a lungul timpului peste 10 solicitări de eliberare condiționată, însă fuseseră respinse. Abia în 2019, Tribunalul Mehedinți a admis cerea făcută de acesta pe 10 mai 2019, după ce Judecătoria Drobeta Turnu Severin îi respinsese solicitarea.
Motivarea deciziei luată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin
Autoritățile judecătorești notau în respingerea cererii că, deși bărbatul în cauză primise câteva recompense în închisoare, „s-a preocupat pentru a s eevidenția în mod constant abia începând cu anul 2014, astfel s-a apreciat că recompensele acordate până în acest moment nu fac dovada unei adevărate îndreptări a condamnatlui, ci reprezintă un simulacru pentru obținerea mai grabnică a liberării condiționate”.
De asemenea, judecătorii au explicat că acesta a obținut doar 215 zile câștig prin muncă, „însă dintr-un total de 7.305 zile pe care le-ar fi putut astfel obține. (…) Prin raportare și la natură și gravitatea faptei pentru care a fost condamnat, petentul trebuia să aducă dovezi temeinice de îndreptare,” motivau magistrații.
Judecătorii i-au fixat lui Turnagiu un nou termen de reiterare a cererii de liberare condiționată, după dată de 18 noiembrie 2019. Decizia a fost contestată de acesta.