Prima pagină » Știri » EXPLICAȚII. Te poți infecta cu noul coronavirus în apa mării? Ce spun virusologii

EXPLICAȚII. Te poți infecta cu noul coronavirus în apa mării? Ce spun virusologii

EXPLICAȚII. Te poți infecta cu noul coronavirus în apa mării? Ce spun virusologii

Mai mulți experți în virusologie sunt de părere că nu există un pericol real în ceea ce privește răspândirea virusului în apa mării, deși nu există date concrete care să demonstreze acest fapt. Apa mării nu reprezintă un dezinfectant, ci un diluant, spun specialiștii.

Experții susțin că dat fiind faptul că virusul ar fi diluat în apă, sunt slabe șanse ca acesta să se răspândească:

„Nu există date care să arate că apa de mare are vreun efect asupra virusului. Cel mai probabil că efectul este lent şi marginal. Însă, dat fiind faptul că virusul va fi mult diluat în apă, nu cred că există un pericol real ca virusul să fie luat ‘din apă’. Mult mai serios este riscul să fie luat din aer, de la cineva”, susține Mihnea Boştină, virusolog la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, citat de Adevărul.

Mai mult, specialistul în virusologie, susține că, deşi nu există încă date pentru asta, probabil că virusul este „mai puţin viabil peste vară. Aşa că, dacă lumea e la plajă, probabil temperatura nu e favorabilă transmiterii virusului. Dacă însă, lumea stă la un restaurant, şansele de transmisie sunt mult mai mari”.

„Apa sărată nu asigură o suficientă cantitate virală care să fie şi infecţioasă” 

De asemenea, și  Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa susține că este improbabil ca virusul să se transmită în apa mării.

„În apele sărate virusul, teoretic, poate supravieţui, mai ales dacă salinitatea nu este foarte ridicată, precum apa din Marea Neagră. Apa sărată, diluţia corespunzătoare apelor libere, nu asigură o suficientă cantitate virală care să fie şi infecţioasă şi din acest motiv este extrem de improbabil să se transmită.”

Recent, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila a explicat că nici piscinele nu favorizează răspândirea virusului, datorită clorului, doar dacă acestea nu sunt aglomerate.

„Dacă sunt prea multe persoane în piscină şi contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoţi mai sunt secreţii, mai şi expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot”, spune profesorul, citat de Digi24.

Citește și