GÂNDUL LIVE. Pacienții cu afecțiuni oncologice, externați forțat. Cezar Irimia: „Aici sunt decesele, nu în pandemie”

Publicat: 19/03/2020, 15:18
Actualizat: 07/04/2021, 03:11

Cezar Irimia, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni oncologice, a afirmat că pacienții cu afecțiuni oncologice au început să fie trimiși acasă forțat di spitale, oficial din motive de prevenire a infectării cu noul coronavirus, dar încetarea tratamentului le pune în pericol viața.

„Lucrurile sunt foarte complicate. Pacienții aflați în tratamente au început să fie externați forțat, tocmai pentru a-i proteja, spun unii manageri, dar nu e adevărat, pacientul care nu își face rapid tratamentul este expus evoluției bolii și Iise percliteaz viața” a declarat Cezar Irimia, la Gândul Live.

Președintele Asociației pacienților cu afecțiuni oncologice crede că măsurile pentru a preveni răspândirea accelerată a COVID-19 sunt binevenite, „dar nu în detrimentul altor pacienți”.

„Să nu uităm că în fiecare zi din patologia oncologică mor 142 de pacienți, aici sunt decesele, nu în pandemie, nu în alte patologii, și atunci grija pentru pacientul oncologic trebuie să fie una sporită, iar măsurile luate nu trebuie să fie în detrimentul altor pacienți”, a afirmat Cezar Irimia.

În ceea ce privește transportul către spitale și eventualele contacte cu persoane infectate, Cezar Irimia spune că se alege răul cel mai mic. „Pacientul are o planificare. Nu merge la spital de capul lui, e programat de medicul curant pentru a I se face tratamentul prescris. Acest risc de a da peste o asistentă sau cineva infectat cu coronavirus este cel mai mic față de riscul de a evolua boala dacă nu își face tratamentul fixat la termen”, a spus Cezar Irimia.

Dacă pacientul nu e primit la tratament, Cezar Irimia crede că nu poate fi decât discriminare față de restul pacienților sau cetățenilor.

„Lucrurile trebuie armonizate, ceea ce nu se întâmplă în acest moment, iar pacienții cronici sunt pur și simplu ignorați în favoarea gestionării cât mai bune a acestei pandemii”, a conchis Cezar Irimia.

„Fiecare cetățean are dreptul la sănătate, conform Constituției”

Doleanțele au fost transmise Ministerului Sănătății, a confirmat Cezar Irimia, iar MS comunică și sprijinp cât se poate, „dar ministerul, în afară de a face politici sanitare de moment pentru a combate ce e de combătut, medical vorbind, mai depinde și de managerii spitalelor, care trebuie să se organizeze în interior, ceea ce nu se face la modul cel mai conștiincios și serios, ori din nepricepere sau alte motive, nu pot să știu. Am ajuns în situația de a fi dați afară din spitale, tocmai motivând protecția noastră, dar nu e adevărat”, a spus Cezar Irimia.

„Dacă nu își face tratamentul, atunci moare de cancer. Așa, riscul se a se infecta cu acet coronavirus este mult mai mic într-un spital bine gestionat de un manager priceput”, a afirmat președintele Asociației pacienților cu afecțiuni oncologice.

Se pot face culoare de acces pentru pacienții cronici, pot fi delimitate, dar ține de manageri, a completat acesta.

Sincopele în aprovizionarea cu medicamente continuă pentru pacienții oncologici, care, potrivit lui Cezar Irimia, luptă mai mult cu sistemul decât cu boala.

„Lipsa medicamentelor pe piață e strict apanajul MS, care ar trebui să asigure continuitatea acestor tratamente. Acum se ascund după pandemie, dar nu este normal, fiecare cetățean are dreptul la sănătate, conform Constituției. Să nu se mai prevaleze de această pandemie și sp externeze pacienții din spitale, ci să facă culoare bine delimitate și să separe lucrile în spitale”, a conchis Președintele Asociației pacienților cu afecțiuni oncologice.

Cel mai recent bilanț

Până joi, 19 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 277 de persoane confirmate pozitiv, 25 au fost declarate vindecate și externate ( 16 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 17 noi cazuri de îmbolnăvire, astfel: 4 la Suceava, 3 la București, 2 la Cluj, 2 la Bistrița Năsăud, 2 la Covasna și câte unul la Iași, Dolj, Ilfov și Constanța.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 19 ani și 67 de ani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Mai bine de jumătate de ţară intră sub cod galben de caniculă începând de duminică....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Doliu în lumea cinematografiei! Jon Landau, producătorul capodoperelor „Titanic” și „Avatar” a murit la 63...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Harry și Meghan, colecționari de trofee ridicole
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Obiectele luminoase, descoperite în Universul timpuriu, îi derutează pe oamenii de știință
×