Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a fost invitatul ediției de marți a Gândul Live. Demnitarul spune că protestele de aseară nu au foarte multe în comun cu pandemia de coronavirus: „Ceea ce am văzut aseară arată că au fost ieșiri care nu au legatură cu pandemia”.
Ministrul Muncii spune că înțelege faptul că oamenii au ajuns la o limita și au obosit, dar subliniază că oamenii ar trebui să realizeze că măsurile restrictive nu sunt luate „de plăcere”.
„Pe fond înțeleg faptul că oamenii au ajuns la o limita și au obosit. Pe de altă parte, mă gândesc că măsurile de restricție nu sunt luate de plăcere. Măsurile de restricție nu te fac popular. Atunci, trebuie să încercăm să îi convingem că mai este nevoie să facem un efort o luna, maxim două, astfel încât să ne putem relua viață cât de cât normal. În același timp, dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituție, este un drept câștigat. Oricine poate să protesteze, cu condiția să respecte legea și în același timp să se gândească dacă ulterior apariției la astfel de evenimente nu pun în pericol oamenii din jur. Mă gândesc la familiile lor. Așadar, m-aș gândi în primul rând să va spun să fie sănătoși, la propriu. De asemenea, să accepte că guvernul se străduiește. Întotdeauna judec cu ceea ce am făcut anul trecut, cât am salvat anul trecut din economie că rezultat al măsurilor noastre. Mă gândesc cât de important este să mai strângem cu toții din dinți, să respectăm niște reguli, să avansăm cu vaccinarea, unde stăm mult mai bine că alte țări din europa și să ajungem cât mai rapid la normal”, a afirmat Raluca Turcan.
Întrebată dacă este de părere că în spatele protestelor ar putea exista și o manipulare a unor forțe politice care profită de dezgustul oamenilor, Turcan spune că „ceea ce s-a întâmplat aseară arată că au fost deja ieșiri care nu au legătură cu pandemia.”
„Ceea ce am văzut și eu aseară arată că au fost deja ieșiri care nu au legătură cu pandemia, ci mai degrabă cu bunul simt și în același timp este foarte posibil ca cineva să profite de o limită a răbdării la care au ajuns foarte mulți oameni. Nu ar fi prima dată, s-a mai întâmplat lucrul acesta. Mai ales dacă lumea este nemulțumită, apar niște politicieni cinici. În Parlament a intrat multă lume și votul nu se comentează, pentru că votul reflectă o anumită parte a societății. Încep să privesc cu multă îngăduință ceea ce se întâmplă în această perioadă. Cu noile restricții, apărând sectoare afectate, ne gândim ce putem face pentru a ajuta acești oameni. Vom reveni la șomajul tehnic, care se plătește în continuare. Acum există și legea programului flexibil de muncă, astfel încât mediul privat să nu fie nevoit să își concedieze angajații. Există și măsuri pentru tinerii între 16 și 29 de ani, prin care plătim o parte din salariul celor care ii angajează. Sunt măsuri active. Anul trecut am salvat 1.4 milioane de locuri de muncă și am investit aproape 5 miliarde de lei”, a mai spus ministrul.