Prima pagină » Știri » Guvernul german sprijină Lufthansa cu până la nouă miliarde de euro. La rândul său, deputatul USR Claudiu Nasui cere închiderea Tarom, singura companie aeriană a României!

Guvernul german sprijină Lufthansa cu până la nouă miliarde de euro. La rândul său, deputatul USR Claudiu Nasui cere închiderea Tarom, singura companie aeriană a României!

Guvernul german sprijină Lufthansa cu până la nouă miliarde de euro. La rândul său, deputatul USR Claudiu Nasui cere închiderea Tarom, singura companie aeriană a României!

Guvernul german a anunțat că sprijină compania aeriană Lufthansa, grav afectată de pandemia de COVID-19, cu un ajutor de până la nouă miliarde de euro. Executivul de la Berlin a explicat, pe deoparte, că Lufthansa reprezintă o companie „sănătoasă” și cu potențial de refacere după terminarea crizei, iar pe de altă parte, că cetățenii germani au nevoie de serviciile aeriene pe care le oferă. În același timp, în România, deputatul USR Claudiu Năsui a anunțat că singura companie aeriană românească, Tarom, trebuie închisă!

Fondul de stat pentru stabilizare economică (WSF) a aprobat un pachet de ajutorare pentru Lufthansa de până la nouă miliarde de euro.

Guvernul german a explicat, în acest sens, că, înaintea pandemiei de COVID-19, societatea aeriană era una profitabilă și are șanse reale să revină pe profit.

În plus, a fost luată în calcul și „necesitatea cetățenilor plătitori de impozite și a angajaților grupului Lufthansa de a beneficia mai departe de serviciile unei întreprinderi puternice”.

Potrivit site-ului dw.com, „planul de ajutorare prevede preluarea de către statul german a unor participații echivalente cu 20% din Lufthansa.

Ajutorul va fi furnizat printr-o injecție inițială de capital de 4,7 miliarde de euro, urmată de încă o investiție statală de un miliard de euro, care poate fi preschimbată în acțiuni.

Statul și-ar extinde astfel participația la Lufthansa până la 25%, plus o acțiune, în cazul în care vreun alt investitor extern ar încerca să preia operatorul aerian german. Banca de stat KfW va acorda de asemenea un credit de până la trei miliarde de euro.

Cea mai mare companie de zbor germană a fost afectată grav de criza coronavirus, riscând să rămână fără bani în câteva luni. Pandemia de coronavirus a paralizat traficul aerian global, cu excepția celui de mărfuri. Concernul Lufthansa are aproximativ 138.000 de angajați, iar zeci de mii din aceste locuri de muncă sunt acum în mare pericol de desființare.

Totuși, în timp ce guvernanții germani se zbat să-și salveze cea mai importantă companie aeriană, în România deputatul USR Claudiu Năsui a lansat public într-un atac care vizează ajutorul pe care statul l-a aprobat pentru salvarea companiei Tarom, grav afectată, la rândul ei, de pandemie.

Reacţia parlamentarului este cu atât mai şocantă, cu cât majoritatea statelor au aprobat deja ajutoare mari propriilor companii aeriene.

Tatăl deputatului Claudiu Nasui, a fost „creierul” celebrei afaceri „Motorola”, care a păgubit bugetul de stat cu milioane de dolari

Și mai curios este însă faptul că familia deputatul Nasui, care acum critică vehement ajutorul guvernamental de 37 de milioane de euro pentru Tarom, pe motiv că ar fi „un ajutor de stat către lungul șir de nepotisme și loc de plasat aparatul de partid”, a primit de-a lungul anilor ajutoare de stat sub forma unor zeci de licitaţii discutabile câştigate de firma Ageximco.

Este vorba aici despre o firmă controlată de tatăl, unchiul şi vărului său.
De altfel, tatăl parlamentarului este Dorel Năsui, un om de afaceri cu o avere estimată la peste 100 de milioane de euro. Numele său este legat de afacerea „Motorola”, prin care statul român a fost prejudiciat în perioada anilor ‘90 cu peste şase milioane de dolari.

Potrivit romaniatv.net, Dorel Năsui a revenit în România, în 1990, ca reprezentant al companiei americane Motorola, alături de fratele său, Simion Ștefan Năsui. Cei doi au vândut, în două tranșe, Ministerului Apărării, condus atunci de către Victor Atanasie Stănculescu, echipamentele Motorola la prețuri supraevaluate, producând un prejudiciu de peste opt milioane de dolari.

În același mod, frații Năsui au vândut aparatură Motorola și Ministerului de Interne și SRI. Sursa citată amintește că dosarul penal deschis cu privirela afacerea cu MApN a fost tergiversat până în anul 2002, când faptele s-au prescris.

Afacerile cu statul ale familiei Năsui s-au perpetuat peste ani, iar compania Ageximco a devenit una dintre preferatele Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS). Conform sursei citate, unchiul, mătușa și vărul USR-istului sunt cu toți actionari sau directori în companie.

În ultimii ani, Ageximco a câstigat prin achiziție directă peste 80 de contracte în perioada 2010 – 2020, ce au totalizat servicii și echipamente de aproximativ 376.000 de euro.

Ca dovadă a relației strânse pe care STS o are cu Ageximco, ultima comandă a fost facută chiar în data de 31 martie 2020, în plină pandemie de coronavirus și în stare de urgență.

Familia deputatului Claudiu Nasui conduce firma care în ultimii ani a câștigat peste 600 de licitații cu diverse companii și autorități ale statului.

Din datele publicate în SICAP, platforma publică de achiziții publice, se poate spune fără exagerare că firma Ageximco este abonată la contracte cu statul. Apele Române, Romgaz, Complexul Energetic Turceni și Metrorex sunt doar o mică parte dintre instituțiile care au lucrat între 2011 și 2020 cu firma familiei parlamentarului Năsui.

Până foarte recent, chiar și deputatul USR Claudiu Năsui era implicat în afacerile familiei.
Conform declarației de avere, parlamentarul este acționar în Muntenia Global Invest, o companie de brokeraj care a fost deja vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de o posibilă spălare de bani.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și