Prima pagină » Știri » Incendiu devastator! Biserica Ortodoxă Română din Praga, mistuită de flăcări. Parohul Andrei Danciu: ,,Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm”

Incendiu devastator! Biserica Ortodoxă Română din Praga, mistuită de flăcări. Parohul Andrei Danciu: ,,Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm”

Biserica Ortodoxă Română Sfântul Arhanghel Mihail din Praga a fost mistuită aproape în totalitate de un incendiu. turla centrală, de peste 17 metri înălțime, prăbușinduse. Lăcașul de cult se află într-un parc public din grădina Kinsky și cea mai vehiculată ipoteză este cea a incendierii involuntare, de către oamenii străzii.

Parohul Andrei Ioan Danciu a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că Primăria din Praga, proprietarul edificiului, îl va reconstrui.

A ars Biserica Ortodoxă Română din Praga

„Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm. (…) M-am gândit întotdeauna și la misiunea mea ca preot. Dacă am început o lucrare, trebuie să ne silim să o ducem până la capăt. Să lăsăm pe Dumnezeu să tragă linia”, a precizat acesta.

Clădirea și obiectele din interior erau asigurate, iar Primăria orașului Praga va iniția la anul o colectă publică, asumându-și refacerea integrală a sfântului locaș. Construcția monument istoric provine din vestul Ucrainei și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Biserica are hramurile Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt și aparține canonic de Biserica Cehiei și Slovaciei. Aceasta susține oficierea slujbelor în limbile materne ale minorităților, ceea ce a făcut posibilă funcționarea parohiei românești din Capitala Cehiei.

Monumentul istoric data din secolul al XVII-lea

Bisericile au fost cele care au unit comunitățile în diasporă. Este punctul central al comunității. Este punctul în care oamenii se adună și din motivul însingurării și îndepărtării de țară. Un motiv în plus față de ceea ce ne aducea când eram în țară conștiința religioasă pe care o avem”, a mai declarat Părintele Andrei Danciu pentru Europa Liberă Moldova.

Clădirea a fost complet demontată și relocată de două ori: prima dată în 1793, iar a doua oară în 1929, când rutenii au dăruit-o orașului Praga, capitala statului din care făceau parte pe atunci. Între 1919 și 1939 Transcarpatia a făcut parte din Cehoslovacia.

Aceasta face parte din colecția Departamentului Etnografic al Muzeului Național din Praga.

Citește și