Prima pagină » Știri » LEGE. Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice

LEGE. Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice

LEGE. Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice
LEGE. Mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice / Sursă Foto: Gândul, caracter ilustrativ

Un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri sau în parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP și asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent, se arată într-o lege promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis.

Criteriile după care va fi considerat abandonat un vehicul

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. Legea, inițiată de senatorul USR Nicu Fălcoi, prevede că mașinile abandonate vor putea fi ridicate mai rapid de pe drumurile publice.

Conform noii legislații, un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP și asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent.

Perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni, în timp ce definiția termenului „vehicule fără stăpân” se modifică pentru a include și acele vehicule înmatriculate în străinătate, care nu puteau fi ridicate din simplul motiv că nu au numere de înmatriculare românești, scrie Mediafax.

Ce obligații au autoritățile

Inițiativa prevede obligația autorităților să înmâneze sau, în cazuri excepționale, să afișeze la adresa de domiciliu a proprietarului somația de plată, în timp ce proprietarul are la dispoziție 5 zile de la primirea somației pentru a depune dovada achitării taxelor auto, amenzilor și dovada efectuării ITP-ului.

„Este o victorie a bunului simț civic și a responsabilității individuale. Pe de o parte, nu poți permite, ca autoritate, să lași pe marginea drumurilor mii și mii de mașini neasigurate și nesigure din punct de vedere tehnic – riscuri majore pentru circulație – și, în același timp să nu te achiți de responsabilitățile care îți revin ca și proprietar al unui bun. În plus, nu de multe ori, mașinile abandonate devin depozite de gunoi, ceea ce reprezintă un serios risc de sănătate publică”, a declarat senatorul USR Nicu Fălcoi după aprobarea proiectului în Parlament.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și