MĂSURI. Armata României a fost reorganizată. Care este noul lanț de comandă

MĂSURI. Armata României a fost reorganizată. Care este noul lanț de comandă
Ministerul Apărării Naționale are o nouă structură organizatorică
Publicat: 14/05/2020, 19:34
Actualizat: 06/04/2021, 23:45

Armata a fost reorganizată, joi, de Guvern, prin Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, ca urmare a analizei făcute la nivelul MApN privind participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență instituită pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii cu noul coronavirus.

Guvernul României a adoptat în ședința de joi, 14 mai, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, arată un comunicat, trimis joi, de MApN. Aceasta este una dintre deciziile luate de Guvernul în ședința de joi , ultima zi de stare de urgență pe teritoriul României.

Care este motivul reorganizării MApN

Potrivit informării MAPN după adoptarea documentului, aceste modificări au fost aduse Legii 346/2006 în urma unei analize făcute la nivelul MApN privind participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență.

În partea introductivă a proiectului de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul Guvernului, se menționează mai detaliat argumentele intițiatorilor:

„Având în vedere că participarea structurilor militare la implementarea și aplicarea măsurilor luate în perioada stării de urgență au relevat anumite disfuncţionalităţi cu impact negativ asupra comenzii și controlului, a îndeplinirii atribuțiilor funcționale, și, în consecință, asupra eficienței îndeplinirii misiunilor încredințate,

  • ținând cont de necesitatea înzestrării Armatei în scopul respectării angajamentelor militare asumate de România pe plan internaţional, în cadru inter-instituţional, pentru continuarea operaţionalizării şi menţinerii capacităţii de luptă a structurilor militare și pentru eficientizarea și creșterea capacității de instruire a resursei umane, în vederea asigurării unor capabilități credibile de descurajare și contracarare a amenințărilor,
  • luând în considerare necesitatea adaptării, în regim de urgență, a sprijinului medical operațional la cerințele structurii de forțe, în contextul implementării politicii naționale de sănătate,
  • pentru implementarea unui sistem unic și integrat de management al instituțiilor de învățământ și al unităţilor sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naționale, care să asigure o capacitate de reacție promptă la schimbările impredictibile ale mediului de securitate,

se impune intervenția legislativă de urgență în considerarea faptului că toate aceste aspecte vizează interesul public, iar reglementarea lor nu poate fi amânată întrucât vulnerabilizează modul de acțiune și capacitatea operațională a Armatei României”.

„Prin acest act normativ au fost reorganizate sau resubordonate unele structuri din cadrul MApN, cu preponderență din domeniile înzestrării, managementului instituțiilor de învățământ și al unităţilor din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Apărării Naționale, în scopul eficientizării activității și elaborării unui răspuns coerent şi întrunit la provocările mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvenţional, hibrid şi al furnizării sprijinului necesar pentru managementul crizelor şi al situaţiilor de urgenţă”, au transmis reprezentanții Ministrului Apărării Naționale, după adopatarea OUG.

Rezultat așteptat: reducerea birocrației și a timpului de reacție

Astfel, conform actului normativ adoptat, Direcția medicală, care va subordona unitățile sanitare ale MApN, inclusiv Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a fost trecută sub comanda Statului Major al Apărării (SMAp). „Această decizie va permite conducerea unitară și operaționalizarea acțională a structurilor sanitare și realizarea eficientă a actului medical atât pentru structura de forțe ale armatei, cât și pentru sprijinirea autorităților centrale și locale, asigurarea unui flux logistic corespunzător și aprovizionarea cu echipamente și materiale medicale”, se arată în documentul MApN.

„Tot în subordinea SMAp au trecut și o serie de instituții militare de învățământ superior – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” și Academia Tehnică Militare „Ferdinand I” – cu menținerea autonomiei universitare, ceea ce va permite crearea unui cadru coerent al învățământului militar, centrat pe nevoile instituției militare și corelat cu sistemul național de învățământ, demers imperios necesar pentru coordonarea eficientă a sistemului de educaţie şi formare profesională şi pentru realizarea unui management unitar şi integrat al tuturor proceselor educaţionale”, au transmis reprezentanții Armatei.

Conform comunicatului MApN, o altă modificare adusă de ordonanța de urgență este transformarea Departamentului pentru armamente în direcție generală a MApN, „ceea ce va avea ca rezultat reducerea birocrației și a timpului de reacție în vederea realizării unor achiziții de tehnică, echipamente și tehnologie care pot fi puse la dispoziția industriei naționale de apărare și integrarea acestora pentru realizarea unor produse naționale la prețuri competitive”.

Noi reguli pentru gestionarea situațiilor de urgență

Potrivit MApN, pe perioada stării de urgență Ministerul Apărării Naționale a avut rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.

De exemplu, în perioada 13 mai, ora 6.00 – 14 mai, ora 6.00, un număr de 2.177 militari și 497 mijloace tehnice au acționat, în București și în țară, în 457 misiuni de întărire a prezenței, asigurarea fluidizării traficului și sprijin triaj epidemiologic la punctele de trecere a frontierei, paza unor obiective preluate de la Jandarmeria Română, patrulare și sprijinirea forțelor MAI în activități de ordine publică în Capitală şi în alte localități din țară, transport de echipamente medicale şi alte materiale.

Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne.

De altfel, o parte din prevederile actelor normative care vizează regimul stării de alertă au fost modificate, tot joi, de Guvern, prin OUG, așa cum a detaliat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, după ședința de Guvern. Documentul redefinește starea de alertă, reglează mecanismul de declarare, prelungire sau încetare a măsurii și clarifică responsabilitățile instituțiilor responsabile în managementul situațiilor de urgență. Prin actul normativ, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) primește nu numai un nou nume, ci și un nou președinte, în persoana premierului României.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Joe Biden a promis că va da Ucrainei „ultimul cent” înainte să plece de la...