Medicul Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți la început de an școlar: „Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii“

Medicul Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți la început de an școlar: „Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii“
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul pediatru Mihai Craiu: „Suntem prima țară din UE care reușim vaccinarea unui număr semnificativ de copii” (FOTO: Facebook)
Publicat: 26/08/2020, 07:50
Actualizat: 06/04/2021, 16:24

Medicul pediatru Mihai Craiu este mai îngrijorat pentru sănătatea bunicilor și a dascălilor, în ceea ce privește începutul de an școlar, decât de cea a copiilor, menționând că această categorie de vârstă este foarte puțin afectată de Covid-19 în toată lumea, indiferent de modul de trai, sau de gene. 

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti spune că anul școlar trebie să înceapă, iar copiilor trebuie să li se explice într-un mod ludic ce înseamnă virusul și cum se transmite el. 

În privința măștilor de protecție, pediatrul spune că acestea pot fi purtate de copii, dând exemplul celor care înțeleg că trebuie să poarte cască atunci când merg pe bicicletă. Dacă li se explică pe înțelesul lor, copiii sunt mai înțelegători decât adulții, spune medicul.

„Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie un părinte este că, oriunde în lume unde au fost îngrijiţi pacienţi cu COVID-19, copiii au reprezentat o minoritate. Şi asta înseamnă că, indiferent de gene, de sărăcie, de mediu sau de orice altceva, copiii – din punctul de vedere al severităţii şi al duratei bolii – se îmbolnăvesc mai rar, mai puţin şi mai scurt decât adulţii. Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii”, a declarat medicul pentru Adevărul.

Cum explici pericolul copilului: „Părinții să inventeze o poveste şi să-i spună că microbul care face buba, uite, aici este“

Medicul a oferit sfaturi despre cum ar trebui să le explice părinții pericolul copiilor:

„Principalul vehicul îl reprezintă picăturile de salivă, aerosolii. Şi aici cred că putem să facem ceva foarte important pentru copii şi care nu a fost menţionat până acum: până să înceapă şcoala, aş recomanda tuturor părinţilor să le arate copiilor ce face respiraţia. Să ia o oglindă şi să respire aproape de ea şi apoi să-i arate copilului de 5-7 ani că pe oglindă apare condens. Să deseneze cu degetul, să se joace, să inventeze o poveste şi să-i spună că microbul care „face buba, uite, aici este“. Vine de la noi, din căile aeriene, din năsuc, din guriţă, şi de asta este foarte important să stăm la distanţă şi să nu ne pupăm îndelung în prima zi de şcoală. Pentru că riscul de îmbolnăvire ţine de două lucruri: de doza de inocul şi de durata expunerii la inocul. Risc crescut de infecţie este când stai la mai puţin de un metru şi jumătate, fără niciun mijloc de protecţie, timp de 15 minute sau mai mult. Atunci iei boala sigur. Asta este definiţia de caz. Altminteri, dacă am lua doar trecând pe lângă cineva, ar trebui să fim toţi bolnavi, mai ales acum, de când au apărut aceste mutaţii genetice cu contagiozitate ceva mai mare şi severitate ceva mai mică.

Copiii pot purta mască: „Prejudecata este a noastră, a adulţilor”

Medicul dă asigurări că cei mici nu vor fi afectați de purtarea măștii, însă o problemă va fi reprezentată de păstrarea distanțării între copii. Totuși, medicul pediatru conssideră că școala respectiv grădinița trebuie să înceapă și pentru asta e nevoie de măsuri precum aerisirea constantă. Medicul a dat exemplul țărilor precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, unde la fiecare 15 minute, în grădinițe se face o pauă d eun minut pentru aerisire. De asemenea, în Franța ușa nu se mai închide pentru a evita ca toți copiii să atingă clanța, exemplifică medicul pediatru.

„Da. Cu convingere. (n.r. copiii pot purta masca). Prejudecata este a noastră, a adulţilor. Şi vă dau două exemple: casca de protecţie pentru bicicletă. În toate ţările civilizate din lume, copiii de 2-3 ani poartă cască. Sau cască la schi. În toată Elveţia şi Austria, toţi copiii care nu au nici măcar un metru au cască pe cap. E şi inconfortabilă, şi cum vreţi, dar o poartă, pentru că trebuie s-o poarte! Al doilea exemplu: scăunelul de maşină. Copiii înţeleg mult mai bine decât adulţii. Dacă-şi va alege copilul materialul pentru mască, dacă i-o facem cu desene, cu un fel de zâmbet, dacă o să punem măscuţa ursuleţului favorit de pluş acasă, de-acuma, până să înceapă şcoala! Sunt ferm convins că trebuie făcute două lucruri: spălatul pe mâini, dimineaţa, când încep şcoala cei mici, şi purtatul măştii înăuntru. Un copil care răspunde la clasă trebuie să-şi pună mască pentru a nu răspândi virusul. Masca e prohibită doar la copiii mai mici de 2 ani”, a declarat medicul pediatru. 

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri