Medicul Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune că în ceea ce privește începerea școlilor este nevoie să fie evaluat riscul de îmbolnăvire la nivelul fiecărei unități de învățământ și în mod special riscul din fiecare familie.
Medicul de la Timișoara este de părere că putem pleca de la premisa că din 14 septembrie școlile vor constitui focare de infecție, însă cheia gestionării problemei este evaluarea riscului de îmbolnăvire din familiile elevilor.
„Putem pleca de la premisa că vor fi focare în școli. Important este să se evalueze riscurile la nivelul fiecărei școli, dar mai important este să se evalueze riscul în familie de a se produce boli severe sau grave.
Aici e cheia. Dacă copiii vor face forme asimptomatice sau ușoare, să se analizeze dacă nu au factori de risc în familie”, a spus medicul.
Din punctul de vedere al medicului Musta cheia în această luptă cu virusul este să prevenim cât mai mult îmbolnăvirile, până la apariția unui tratament împotriva coronavirusului:
„În situația de față, până să avem un vaccin, soluția este să prevenim îmbolnăvirea, astfel încât numărul de cazuri să nu fie foarte mare. Altfel, vom ajunge într-o situație critică, așa cum a fost în Spania, Franța Italia, care, chiar cu un sistem medical performant, nu au făcut față numărului foarte mare de solicitări”,susține Musta.
„În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament. Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui să o aplicăm”, este de părere medicul de la Timișoara.