Prima pagină » Coronavirus » Membru CA BNR: „Gradul de euroizare este mare. Companiile sunt sensibile la fluctuațiile cursului”

Membru CA BNR: „Gradul de euroizare este mare. Companiile sunt sensibile la fluctuațiile cursului”

Membru CA BNR: „Gradul de euroizare este mare. Companiile sunt sensibile la fluctuațiile cursului”

Mediul de afaceri din România are un grad mare de vulnerabilitate în ceea ce priveşte evoluţia cursului valutar, având în vedere gradul mare de euroizare, iar acest lucru se poate observa deoarece atunci când există o volatilitate ridicată încrederea antreprenorilor scade, afirmă Csaba Balint, membru CA BNR.

Eco­no­mia României este considerată a fi una vulnerabilă

„Într-o com­pa­raţie regională, eco­no­mia României este considerată a fi una vulnerabilă, este suficient să ana­li­zăm deficitele de cont curent. Un alt fac­tor care ne deosebeşte este gradul de eu­ro­izare, sectorul companiilor din Româ­nia fiind extrem de sensibil la fluc­tuaţiile cursu­lui de schimb. În cazul unei vola­tilităţi ridicate pu­tem constata că încre­derea antre­pre­no­rilor este afectată în sens negativ ceea ce la rândul său trage în jos performanţa eco­nomiei reale“, a afirmat Csaba Balint, membru al boar­du­lui BNR, în cadrul video­con­ferinţei orga­nizate de ZF în parteneriat cu BRD – Buget 2021: Cum rezolvăm ecua­ţia de business a noului an?

Balint a mai spus că după un an foarte dificil pen­tru econo­mie cum a fost 2020, anul aces­ta va aduce multe provocări, to­tuşi va fi un an al re­dresării, aşteptân­du-se chiar un ritm de creş­tere de 3%.

„După un an deosebit de dificil, cred că şi 2021 va aduce nenumărate provo­cări pen­tru mediul de business. Cu toate aces­tea cred că anul 2021 va fi anul re­dre­­sării şi al creşterii economice. Anul acesta putem atinge un ritm de creştere de 3%, iar în anumite condiţii chiar pes­te 4%. Astfel, anul viitor vom putea asis­ta la trendul ascendent al economiei“.

Economia zonei euro va fi în continuare afectată

Potrivit acestuia, economia zonei euro va fi în continuare afectată în contextul în care problema sanitară nu a fost rezvoltată, iar campania de vaccinare înaintează într-un ritm destul de lent. Astfel, o creştere economică mai dinamică va putea fi înregistrată abia din al doilea trimestru al acestui an.

Radu Cristian ... vezi toate articolele