Prima pagină » Știri » Nelu Tătaru: Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic! Nu putem să nu respectăm niște reguli și tot noi să strigăm de ce se moare!

Nelu Tătaru: Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic! Nu putem să nu respectăm niște reguli și tot noi să strigăm de ce se moare!

Nelu Tătaru: Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, e nevoie și de spirit civic! Nu putem să nu respectăm niște reguli și tot noi să strigăm de ce se moare!

Ministrul Sănătății face apel la spiritul civic al populației, căreia îi cere să respecte regulile impuse în pandemie. Întrebat dacă se pune problema înăspririi restricțiilor, Nelu Tătaru a precizat că nu se dorește transformarea statului în unul polițienesc, însă, dacă nu se respectă normele în vigoare, întrebarea „de ce se moare” nu are sens. 

Tătaru a precizat că Ministerul Sănătății va face mai multe controale la spitale și la DSP-uri, însă acestea sunt degeaba dacă după amenzi, tot nu sunt respectate reguli.

„Rămâne ca și populația civilă să respecte acele reguli. Degeaba facem aceste controale, degeaba se dau acele amenzi, dacă ce urmează este exact la fel. Nu putem să nu respectăm niște reguli și pe urmă tot noi să strigăm că n-avem loc în spital sau de ce se moare. De aceea se moare!”

Tătaru, despre Remdesivir: Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe

Ministrul Tătaru l-a contrazis președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă care a criticat faptul că nu există o transparență a administrării medicamentului Remdesivir.

„Nu putem ajunge la această concluzie, tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum și a severității  bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecție dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporție de 98 la sută la cei care au comorbidități, prin decompensarea acestor morbidități”

Medicul Tătaru a explicat în ce constă tratamentul cu remdesivir și cum se aplică:

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum și alte antivirale”, a spus Nelu Tătaru.

Tătaru: Nu avem acel tratament minune care să oprească această boală

Ministrul a mai precizat că un tratament specific pentru coronavirus nu există încă: „Nu trebuie să rămânem la acea constantă, să înțelegem că avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluția unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se folosește la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a declarat Nelu Tătaru.

 

Autor

Citește și