Prima pagină » Știri » „Nu se interzice creșterea porcului în gospodării”, secretar de stat. Oros, MADR: „Un fake news care trebuia să acopere cu totul altceva”. Pesta porcină africană, mai periculoasă decât Coronavirusul

„Nu se interzice creșterea porcului în gospodării”, secretar de stat. Oros, MADR: „Un fake news care trebuia să acopere cu totul altceva”. Pesta porcină africană, mai periculoasă decât Coronavirusul

„Nu se interzice creșterea porcului în gospodării”, secretar de stat. Oros, MADR: „Un fake news care trebuia să acopere cu totul altceva”. Pesta porcină africană, mai periculoasă decât Coronavirusul

Oficialitățile guvernamentale, cât și reprezentanții fermelor comerciale de porci spun că proiectul de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine, aflat în dezbatere publică, completează Ordinul 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, nicidecum nu îngrădește dreptul românilor de a mai crește porcine în gospodăria populației (GP).

Proiectul de ordin al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) stabilește reguli de biosecuritate, indiferent de dimensiunea exploatațiilor de creștere a suinelor, și ar rezolva astfel problemele de identificare și de transport cu care acestea se confruntă.

Potrivit precizărilor făcute de George Scarlat, secretar de stat în cadrul MADR, la finele conferinței „Viitorul sectorului de creștere a porcilor în România. Opțiuni pentru politica guvernamentală”, deținătorii de exploatații de creștere a suinelor, persoane fizice neînregistrate sau înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, trebuie să respecte condiții minime de biosecuritate.

„Nu se interzice creșterea porcului, doar că trebuie să înțeleagă și țăranul de acasă că sunt câteva condiții minime pe care trebuie să le respecte. Acest ordin asta face. În primul rând, crescătorii din gospodăriile populației să meargă către medicul veterinar de circumscripție pentru a-și înregistra porcii, dacă nu îi are înregistrați. Astfel, putem avea o evidență mai clară și putem interveni, nu în sensul în care să știe lumea că trebuie să mergem să-i luăm porcul de acasă. Nu acesta este scopul. Statul nu asta urmărește. Trebuie să avem o evidență cât mai clară a efectivelor, să vedem cum evoluează boala și de unde apare sursa virală, pentru a anticipa unde va ajunge următorul focar”, a afirmat Scarlat.

În continuare, secretarul de stat și exemplifică, ce-i drept doar câteva din condițiile de biosecuritate care trebuie introduse în special în exploatațiile non-comerciale de suine. Vorbim de exploatații de creștere a porcilor de subzistență, pentru consum familial, cu animale înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), care îndeplinesc prevederile normelor de biosecuritate specifice, deținute de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

„Cei din gospodăriile populației trebuie să țină cont de spațiul unde doresc să-și crească porcii. Acesta trebuie să fie foarte bine delimitat, împrejmuit, separat de celelalte animale din gospodărie care tranzitează exploatația. Acolo unde se intră în spațiul destinat suinelor trebuie să existe o lădiță cu dezinfectant. (…) De asemenea, trebuie să existe o încălțăminte specială care se schimbă la ieșirea din locația unde sunt porcii”, a mai precizat secretarul de stat.

Tot el spune că instituția pe care o reprezintă îi încurajează pe toți românii să crească porc în gospodărie, în condițiile în care pesta porcină africană (PPA), asociată de politician cu infecția umană cu Coronavirus, generează mari probleme de ordin economic. Mai mult, Scarlat își dorește și o formă de organizare pentru unele gospodării care își doresc să facă pasul spre creștere pentru comercializare, exploatații care pot reduce deficitul de carne de porc al României.

„Suntem cu mult sub nevoia de consum a României. Anul acesta vom închide cu sub 30% din necesarul de consum acoperit de producția de carne de porc de la noi din țară, materie primă provenită atât din fermele comerciale, cât și din gospodăria populației pentru autoconsum”, a mărturisit oficialul guvernamental. „Sunt anumite lucruri care trebuie îmbunătățite în ordin. Este adevărat. Nu vreau să fiscalizăm peste cinci porci. Și aici fac o paranteză: – cinci porci peste 30 de kilograme. Nu este nimic specificat vizavi de câți porci ai sub 30 de kilograme, vizavi de acea problemă prin care ce poate face un fermier când îi fată scroafa. Aceste reguli sunt de la 1 ianuarie 2021. Nu dorim să-i fiscalizăm pe oameni, însă trecându-i într-o formă organizată de II, PFA ș.a.m.d., tocmai pentru a putea face și comerț, trebuie să avem anumite condiții de biosecuritate și să-i sprijinim”.

Nu în ultimul rând, George Scarlat își dorește o formă transpartinică de colaborare în vederea combaterii efectelor negative ale PPA, similară cu cea de bugetare multianuală a 2% din PIB pentru înzestrarea Armatei Române, parte din acordul de alianță la NATO.

Și SS MADR insistă pe efectele similare pe care PPA le are asupra economiei, cum sunt și cele ale Coronavirusului, la nivel global.

„Așa cum, astăzi, transpartinic, există pactul pentru Armată prin care indiferent cine va guverna România, va trebui să asigure cei 2%, trebuie să se înțeleagă că pesta porcină africană (PPA), astăzi, pentru țara noastră, este mai periculoasă decât Coronavirusul. Impactul economic al PPA este mult mai mare. Vedem ce s-a întâmplat în China vizavi de burse, cine a avut până la urmă de câștigat și ce înseamnă oameni de stat, cu adevărat. Va fi apoi o problemă a tot ceea ce se întâmplă cu securitatea alimentară”, a conchis George Scarlat.

„Un fake news care se plimbă de trei zile”

Ioan Ladoși (APCPR) și Adrian Oros (MADR) gândesc strategii de biosecuritate pentru fermele de porci.

Și ministrul de resort, Adrian Oros, și-a exprimat punctul de vedere în ceea ce privește informațiile eronate care au circulat în media cu privire la efectele pe care „Proiectul de ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine și pentru abrogarea Ordinului președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine” le-ar putea avea asupra creșterii porcului în gospodăriile populației.

Cu ocazia deschiderii târgului tematic cu produse din Regiunea Clujului, eveniment care are loc în curtea instituției pe oficialul guvernamental o păstorește în perioada 5-8 martie 2020, Oros a precizat că, de-a lungul mai multor zile, o parte a presei românești ar fi diseminat informații care nu ar fi adevărate, inclusiv că proiectul de act normativ ANSVSA ar interzice creşterea porcinelor în exploatații în aer liber.

Un alt aspect menționat de presa de specialitate și taxat de Oros a fost și cel potrivit căruia, cu excepția fermelor de suine, alte forme de exploatații nu vor mai putea să dețină suine nici pentru autoconsum, dar nici în scopuri comerciale.

„Sigur, acum două sau trei zile a apărut un fake news care trebuia să acopere cu totul altceva. Am încercat să-l dezmințim. În bună parte am reușit. În următoarea perioadă vom demonstra că, la fel cum am spus la începutul mandatului, porci în gospodăriile populației se vor putea crește în România, atâta vreme cât românii vor dori. Sigur, respectând minime norme de biosecuritate, astfel încât să reducem pagubele produse și să oprim această boală (n.r. – pesta porcină africană).

(…) Avem un draft de ordin prin care lucrăm de vreo două luni atât cu fermierii mai mari, cât și cu cei mai mici, inclusiv cu cei care doresc să crească rasele tradiționale Bazna și Mangalița, care sunt crescute în regim semi-deschis. Am identificat măsuri de biosecuritate menite să reducă difuzarea unui virus sau a unei boli, proprii acestui sistem de creștere în regim semi-deschis.

Indiferent de mărimea gospodăriei sau de mărimea fermei, fiecare trebuie să ia niște măsuri minime de biosecuritate, adică trebuie să fim cu toții responsabili de ceea ce se întâmplă dacă dorim, sigur, să eradicăm această boală și ca să relansăm producția de carne de porc din România, să avem mai puține importuri și carne românească de calitate la prețuri acceptabile”, a declarat public ministrul Agriculturii.

În aceeași zi de joi, 5 martie 2020, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) preciza că noul ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul ANSVSA este un un ajutor în implementarea unei legislații existente și, suplimentar, ajută la identificarea acelor elemente care nu sunt acoperite de aceasta.

„Și aici mă refer în primul rând la două elemente, cum sunt identificarea animelor peste tot și transportul (mișcarea) acestora în teritoriu”, a afirmat Ladoși. „Este vorba de voință politică de a implementa niște reglementări. Noi, ca asociație, am participat la multe discuții cu autoritățile, vizavi de acest ordin. Credem că este absolut necesar, mai ales datorită faptului că, după cum ați putut constata, și din discuțiile ulterioare prezentării de astăzi, la acest moment, noi ne confruntăm, ca țară, cu o lipsă totală de credibilitate vizând capacitatea noastră reală de a menține sub control această boală. Or, acest ordin trebuie să apară, în primul rând, pentru a ne restabili credibilitatea. Credem că acest lucru ar rezolva identificarea și transportul”.

„ANSVSA NU interzice creșterea porcilor în gospodărie”

Luni, 2 martie 2020, ANSVSA transmitea oficial că prin noua propunere de act normativ nu se interzice și nu se limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România.

„ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (non-profesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale”, se menționa în document. „Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere non-profesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României”.

Potrivit Autorității, până în acest moment, despăgubirile plătite proprietarilor de animale afectate de PPA în România se ridică la peste 100 de milioane de euro.

Specialiștii ANSVSA au mai spus că, în urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

„Găsirea unor soluții optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura aceasta activitate tradițională. Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare”, mai scriau oficialitățile ANSVSA.

Conform precizărilor ministrului Agriculturii, Adrian Oros, dacă înaintea de apariția PPA, în 2017, producția internă de carne de porc acoperea 65% din consumul autohton, în prezent, nivelul este de doar 35% acoperire a cererii interne.

Sursă foto: colaj/Gândul/Pixabay

Citește și