Pentru prima oară în istorie, femeile preoți din Suedia îi depășesc pe omologii lor bărbați, la șaizeci de ani după ce au fost lăsate să îmbrace haina preoției, a declarat miercuri Biserica Suedeză, relatează France24.
Dintre cei 3.060 de preoți care slujesc în prezent în Suedia, 1.533 sunt femei, 50,1%, potrivit Cristinei Grenholm, secretara Bisericii Suedeze.
„Din perspectivă istorică, această paritate s-a întâmplat mai repede decât ne-am fi imaginat noi. Un raport din 1990 a estimat că femeile vor ajunge să reprezinte jumătate din totalul clerului în anul 2090. Acest proces a durat treizeci de ani”, a spus Grenholm pentru AFP.
Spre deosebire de Biserica Catolică, Biserica Luterană din Suedia a admis preoți femei din anul 1958 și a hirotonit pentru prima dată trei femei în 1960.
În 1982, parlamentul suedez a scos la iveală o „clauză de conștiință” care a permis membrilor clerului să refuze cooperarea cu o colegă de sex feminin.
Femeile au fost supra-reprezentate la cursurile teologice, mai ales de la separarea bisericii de stat din anul 2000. Acestea au reprezentat 70% dintre cei care erau pregătiți pentru hirotonire, arăta un studiu realizat în anul 2013.
„În timpul slujbei de duminică, multe parohii încearcă să aibă atât un bărbat, cât și o femeie la altar”, a spus Grenholm.
„Întrucât credem că Dumnezeu a creat ființe umane, atât bărbați, cât și femei, după chipul lui Dumnezeu, este esențial nu doar aă vorbim numai despre asta, ci să fie arătat acest lucru”, a adăugat ea.
Cu toate acestea, există un decalaj salarial între pastorii bărbați și femei, potrivit ziarului bisericii Kyrkans Tidning.
Grenholm a spus că acest lucru se datorează faptului că mai mulți bărbați se aflau în poziții superioare de autoritate.
În Suedia, slujitorii din Biserică au titlul de preot, în timp ce cei care slujesc în parohiile din afara fostei Biserici de Stat sunt denumiți pastori.