Prima pagină » Coronavirus » PANDEMIE. Teama de coronavirus le-a agravat starea pacienților care sufereau de cancer. Aceștia nu au mai mers la spital de teamă să nu se infecteze

PANDEMIE. Teama de coronavirus le-a agravat starea pacienților care sufereau de cancer. Aceștia nu au mai mers la spital de teamă să nu se infecteze

PANDEMIE. Teama de coronavirus le-a agravat starea pacienților care sufereau de cancer. Aceștia nu au mai mers la spital de teamă să nu se infecteze
PANDEMIE. Asimptomaticii nu scapă de internare. Medic: trebuie să mergem la ei să-i liniştim / Sursă Foto: Pixabay - caracter ilustrativ

La un spital privat din Cluj, care oferă tratament oncologic gratuit, numărul pacienților din ultimele două luni a scăzut aproape la jumătate. Medicii spun că și gravitatea cazurilor este, în medie, mai mare decât cea înregistrată înainte de epidemie, relatează Mediafax.

Teama de coronavirus a făcut ca numărul pacienților care se tratează de cancer să scadă la jumătate:

Medicii de la spitalul privat din Cluj spun că numărul pacienților cu cancer care ajung la tratament a scăzut aproape la jumătate, iar cazurile sunt mai grave decât în trecut.

„S-a schimbat nu doar numărul ci şi starea pacienţilor care ajung să fie trataţi în sensul că acele câteva săptămâni sau câteva luni după, au dus la o progresie a bolilor fie din cauză că nu au putut ei să fie consultaţi mai operativ, fie că s-au temut să se adreseze unei consultaţii. Vedem că gravitatea cazurilor care accesează clinica noastră este în medie mai mare decât anterior”, a declarat doctorul oncolog Gabriel Kacso.

Anca a descoperit anul trecut că are cancer. Când epidemia a lovit România trebuia să treacă la o altă etapă a tratamentului, dar s-a temut.

„Eu când am aflat de această pandemie primul gând a fost ce fac mai departe cu radioterapia. Cum iau legătura cu medicul mai departe, unde mă duc, cum îmi continui tratamentul, ce fac dacă mă îmbolnăvesc de COVID-19. Aţi avut reticienţă să mergeţi la spital? Clar, mi-a fost frică. Mi se pare foarte gravă situaţia de amâmare a unui astfel tip de diagnostic”, a spus femeia.

Printr-o situaţie similară a trecut şi Emil. El a fost nevoit să amâne tratamentul pe perioada stării de urgenţă.

„Eu fac tratament de două săptămâni şi trebuia să încep acest tratament pe 16 martie, ziua în care a fost emisă ordonanţa numărul doi. Mi-a fost frică. V-a fost frică să nu avanseze boala? Da, am avut acestă teamă şi de aceea am şi revenit după cinci săptămâni când am considerat eu că lucrurile au revenit la normal”, a spus Emil.

La Cluj, toţi pacienţii sunt testaţi de COVID-19 înainte de tratament.

În Bucureşti, zeci de bolnavi au stat la cozi, miercuri dimineață, în curtea Institutului Oncologic pentru consultaţii şi tratament.

 

Autor