Prima pagină » Știri » Pe ce dată trecem la ora de iarnă în acest an. Cum am putea să scăpăm de efectele negative ale acestei schimbări

Pe ce dată trecem la ora de iarnă în acest an. Cum am putea să scăpăm de efectele negative ale acestei schimbări

Pe ce dată trecem la ora de iarnă în acest an. Cum am putea să scăpăm de efectele negative ale acestei schimbări

Anul acesta se va face trecerea la ora de iarnă, considerată ora standard, pe data de 24 spre 25 octombrie, fiind ultimul weekend din această lună. Ora locală 04:00 AM va deveni ora locală 03:00 AM.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Astfel,  ar urma ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei în funcție de sezon, în Uniunea Europeană.

Statele care decid să menţină permanent ora de vară vor face ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care hotărăsc să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021.

Efectele negative ale acestei schimbări

Specialiștii au evidențiat de-a lungul timpului efectele negative ale schimbării sezoniere a orei, printre acestea numărundu-se insomina, starea de oboseală, durerea de cap și anxietatea.

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune psihologul Lorena Diaconescu.

Pentru a evita starea de oboseală generată de trecerea la ora de iarnă, specialiștii recomandă mișcare și alimentație sănătoasă

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“, a declarat medicul Corina Zugravu.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

 

Autor