Prima pagină » Știri » POLUARE. Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile române să îmbunătățească calitatea aerului din București

POLUARE. Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile române să îmbunătățească calitatea aerului din București

POLUARE. Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile române să îmbunătățească calitatea aerului din București
STRATEGIE. UE: 30% din terenuri și mări să devină zone protejate gestionate eficient până în 2030 / Sursă Foto: Pixabay.com

Comisia Europeană se așteaptă ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma cu decizia Curții Europene de Justiție privind depășirea valorilor de poluare a aerului cu PM10 în București. Executivul european vrea ca România să se conformeze legislației UE din acest domeniu și să îmbunătățească calitatea aerului, potrivit Digi 24.ro.

“Comisia a luat act de decizia Curții Europene de Justiție (din cazul C-638/18), care concluzionează că România a depășit din 2007 în mod constant valorile atât pentru limita zilnică cât și limita anuală a particulelor de PM10 în București. Curtea mai arată că România nu s-a conformat cu obligațiile sale de a adopta și implementa planurile de calitate a aerului pentru reducerea pe cât posibil a perioadelor de depășiri în București.

Curtea astfel reconfirmă neregulile pentru care Comisia a deschis un caz de infringement împotriva României.

Acum, Comisia se așteaptă ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a se conforma cu decizia Curții și obligațiile din legislația UE. Uniunea a dezvoltat în ultimele trei decenii un Pachet de politici pentru un aer curat, ce are ca scop protejarea sănătății cetățenilor prin stabilirea standardelor de calitate a aerului, reducerea poluării aerului și reglementarea surselor importante de poluare.

Comisia este pregătită să sprijine autoritățile române în eforturile lor. Continuăm să lucrăm împreună în strânsă cooperare, oferind asistență la implementarea obiectivelor, inclusiv împărtășirea celor mai bune practici, precum și oportunitățile de finanțare.

Mai mult, Comisia va continua să ia toate măsurile adecvate pentru a se asigura că toate statele membre se conformează cu standardele Directivei pentru calitatea aerului înconjurător”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citește și