Avocatul Poporului, Renate Weber, a afirmat, marți, că nu va beneficia de pensie specială, deoarece nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii, ci, fiind avocat, este exclusiv beneficiara unei pensii asigurate din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor.
„Avocatul Poporului nu va beneficia de pensie specială. Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu/specială, Avocatul Poporului trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani, conform art. 2 lit. c) și art. 53 alin. (2) din Legea nr. 263/2020”, scrie într-un comunicat de presă emis de Avocatul Poporului.
Conform sursei citate, Renate Weber, nu îndeplinește condițiile prevăzute de legea sistemului unitar de pensii publice, pe considerentul că nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii.
„Renate Weber, în calitate de avocat în Baroul București a contribuit la constituirea fondurilor de pensii din cadrul Casei de Asigurări a Avocaților. Prin urmare, Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor (instituție de drept privat). În aceste condiții, orice alte prevederi speciale referitoare la dreptul de pensie al doamnei Renate Weber sunt inaplicabile”, mai scrie în comunicatul Avocatului Poporului.
PNL a depus luni la Parlament cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber. În solicitare se menţionează că ea va beneficia de pensie de serciviu, aceasta urmând să fie impozitată cu 85%, potrivit legii atacată la CCR de aceasta.
Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat joi la Curtea Constituțională legea adoptată miercuri de Camera Deputaților privind impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România. Ea a detaliat pentru agenția Mediafax că, deși se numește taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.