Cel mai mare risc de inundaţii este pe râul Prut, în zona barajului de la Stânca Costeşti, pentru că există o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Costel Alexe.
Costel Alexe a declarat, miercuri, la Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, că în ultima perioadă au fost emise 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert astfel încât populația din zonele afectate de inundaţii şi viituri să fie îîn permanență informată asupra pericolului.
„Suntem pregătiți pentru perioada următoare, când avem acest front atmosferic care poate să genereze cantități însemnate de precipitații, să fim în contact direct cu populația care este vulnerabilă. La acest moment, avem nu mai puțin de 252 de persoane care au fost evacuate din calea viiturilor. Avem, la nivel de ISU, la nivel național, începută procedura de identificare a pagubelor produse de inundații. În perioada următoare toți prefecții din țară vor trebui să continue acest proces pentru a evalua care sunt pagubele”, a afirmat Alexe.
„Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. (…) În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România. (…) Barajul este pregătit să mai primească încă 500 de milioane de metri cubi pe lângă cei 700 de milioane pe care îi are, astfel încât toate localitățile aval de Stânca Costești să nu fie puse în pericol”, a mai declarat Alexe.
Miercuri, în două localități din judeţul Botoşani este risc ridicat la inundații, respectiv în Baratca şi Rădăuţi Prut, însă ministrul Mediului spune că situaţia este monitoriyată şi se poate interveni imediat.
Alexe a precizat că a trimis în zonă 20.000 de saci care să fie umpluți cu nisip pentru a atenua inundațiile, dacă va fi cazul.