Cazurile de coronavirus au crescut considerabil în ultima perioadă, în România, și acest lucru a generat apariția unor comentarii care pun sub semnul întrebării corectitudinea transmiterii datelor.
Numărul de infectări cu coronavirus cofirmate joi, 25 iunie, a întrecut toate raportările din ultimele două luni din România. Grupul de Comunicare Strategică anunțase atunci alte 460 de noi cazuri de îmbolnăvire.
„Morţii și pacienții cu coronavirus sunt reali”, subliniază medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timișoara.
„Virusul este real, nu putem sa il vedem, este un breaking news sau un prime time news inclusiv pentru noi, lumea medicala. Am inceput sa simtitm clinic cum sa manage-uim virusul, dar terapeutic nu avem o arma letala impotriva lui…. Acest virus este foarte parsiv. Sars Cov-2 nu e un virus respirator tipic, asta trebuie sa constientizam. Si cea mai mare problema in diseminare e ca acesti vectori de transmisie sunt asimptomaticii. Pe de-o parte e o lupta, prin toate masurile pe care le-am exercitat, deoarece sistemul nostru medical este foarte fragil, acum a inceput sa se investeasca, dar nu ne putem compara cu Germania, Italia Franta, tari cu sisteme medicale mai solide, care au fost dovediti. Noi prin aceste masuri am incetitnit transmisia intra comunitara. A fost starea de urgenta, ati vazut ca a inceput sa scada numarul imbolnavirilor, lumea era fericita. Au inceput masurile de relaxare si din nou incep sa creasca. Acesti asimptomatici disemineaza. Pot sa fiu un purtator sanatos si sa va dau boala. Poate avei niste comorbiditati, sau poate aveti o sensibilitate imuna, si aici discutam de 3 paliere imune si puteti face o forma moderata sau severa de boala. Si aici nu e de joaca. Acum am reinceput sa reevaluam simptomele post COVID. E un virus care ucide”, a explicat medicul Cristian Oancea, într-un interviu acordat pentru Opinia Timișoarei.
Până astăzi, 28 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.313cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814au fost declarate vindecate și externate.
Până astăzi, 1.612 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 27.06.2020 (10:00) – 28.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (14 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, București, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava și Vrancea.
Dintre acestea, 3 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 40-49, 1 deces la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 4 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane de peste 80 de ani.