Conform unui nou proiect de lege, o nouă categorie de români se vor putea pensiona mai devreme. Este vorba despre persoanele care au locuit minim 30 de ani în zone afectate de poluarea suervenită în urma activităților miniere din jurul mai multor localități din țară.
Casă Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a transmis că vârsta standard de pensionare se schimbă, în cazul femeilor, începând din 1 iulie
În cazul femeilor, care acum e de 59 de ani, va crește treptat până la 63 de ani, până în 2028. Stagiul de cotizare, care e de 32 de ani în momentul de față, va ajunge la 34 de ani.
În ceea ce-i privește pe bărbați, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare de 34 de ani.
CNAS spune că, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.
Femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare. Se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard.
O altă categorie încadrează persoanele care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Aceștia pot ieși mai devreme la pensie, mai mult detalii pe acest subiect fiind găsite pe site-ul CNAS, la rubrica Pensii.
În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.