Camera Deputaţilor a votat proiectul privind educaţia sexuală în şcoli, cu modificări, materia urmând a se numi „educaţie sanitară”, nu sexuală și va fi predată doar cu acordul părinților.
Conform Mediafax, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, miercuri, proiectul care prevede predarea Educaţiei sexuale în şcoli.
Proiectul a fost votat cu modificările aduse în comisia pentru muncă, astfel încât predarea să se facă doar cu acordul părinţilor. Materia nu se va numi educaţie sexuală, ci sanitară, potrivit unui amendament adoptat, inițiat de liberalii Robert Sighiartău, Florica Cherecheş şi social-democraţii Elena Hărătău, Adrian Solomon, Nicuşor Halici şi Titus Corlăţean.
Biserica Ortodoxă Română a arătat nemulţumiri privind predarea educaţiei sexuale în şcoli.
Legea, care a fost aprobată cu 269 devoturi „pentru”, trei ”împotrivă” şi 35 de abţineri, urmează să fie trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.
Psihiatrul Gabriel Diaconu consideră că păstrarea copilul în obscurantism, lăsarea dezvoltarea sexualității lui în parcursul ei natural, va duce fără doar și poate, în mod natural, și la evenimente extrem de traumatizante, respectiv cele care se dorește să fie prevenite prin educația sexuală în școală.
Invitați la Gândul Live, Ioana Picoș, reprezentanta Coaliției pentru familie, și psihiatrul Gabriel Diaconu și-au susținut punctele de vedere cu privire la educția sexuală în școli, în contextul dezbaterii din mediul politic.
Președintele USR, Dan Barna, le-a cerut miercuri parlamentarilor PSD și PNL să nu blocheze predarea educației sexuale în școli, prin adoptarea unui articol care modifică legea și prevede introducerea unui acord scris din partea părinților pentru desfășurarea orelor de educație sexuală. Modificarea este susținută de PSD și PNL.
„Eu sunt pentru educație pentru viață. Din punctul meu de vedere, educația sexuală comprehensivă nu ajută. Educația sexuală comprehensivă înseamnă să fie explicit. Or, copiii știu foarte bine ce înseamnă sexul, au auzit oricum de boli cu transmitere sexuală și au auzit de prezervativ. Problema nu este că nu ar știi, problema e de ce, de exemplu în Marea Britanie de mai mult de 10 ani există educație sexuală comprehensivă bolile cu transmitere sexuală și sarcinile sunt foarte multe, sunt în creștere, nu în scădere. Nu că nu a rezolvat problema, a agravat-o”, a spuns Ioana Picoș, la Gândul Live.