Prima pagină » Cultură » PROTEST. Violenţe în Albania, din cauza demolării clădirii Teatrului naţional: Suntem în dictatură

PROTEST. Violenţe în Albania, din cauza demolării clădirii Teatrului naţional: Suntem în dictatură

PROTEST. Violenţe în Albania, din cauza demolării clădirii Teatrului naţional: Suntem în dictatură
PROTEST. Violenţe în Albania, din cauza demolării clădirii Teatrului naţional: Suntem în dictatură / Sursă Foto: Pixabay

Autorităţile albaneze au început duminică demolarea clădirii Teatrului naţional din Tirana, după evacuarea a zeci de actori şi activişti care contestă decizia, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, relatează Mediafax.

Update: Soția președintelui a fost reținută

Monika Kryemadhi, soţia preşedintelui albanez Ilir Meta, a fost reţinută împreună cu alţi 36 de manifestanţi în cursul unei acţiuni de protest duminică, la Tirana, împotriva demolării clădirii care adăpostea Teatrul Naţional al Albaniei, după ce lucrările de demolare au început la primele ore ale dimineţii, potrivit DPA şi Reuters.

Demolarea Teatrului național: Oamenii spun că sunt într-o dictatură

De peste doi ani, actori, activişti şi membri ai opoziţiei contestă planurile Guvernului socialist condus de premierul Edi Rama de construire a unui nou teatru, argumentând că imobilul făcea parte din patrimoniul Albaniei.

Numeroşi agenţi de poliţie au fost mobilizaţi duminică dimineaţă şi i-au evacuat pe membrii Alianţei pentru Apărarea Teatrului folosind gaze lacrimogene. Imediat după evacuarea protetatarilor, excavatoarele au început demolarea clădirii construite în anul 1939 şi transformată în teatru în 1945.

„Nu mai este vorba de demolarea teatrului, ci de erodarea democraţiei şi a libertăţii. Suntem în dictatură”, a declarat un activist.

Premierul Edi Rama susţine că imobilul era avariat şi necesita modernizare. „Aceşti oameni se opun oricărui proiect din Tirana. Nu vor dezvoltare, dar nu pot bloca Tirana”, a argumentat premierul Albaniei.

Protestatarii au fost implicaţi în violenţe cu agenţii de poliţie. Un poliţist a fost rănit în incidente, iar 37 de manifestanţi au fost reţinuţi.

Albania preluat președinția OSCE:

Albania a preluat la 1 ianuarie de la Slovacia președinția anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care are ca scop menținerea securitatății la nivel regional.

OSCE este cea mai mare organizație regională de securitate, contribuind la consolidarea păcii, democrației și stabilității pentru mai mult de un miliard de persoane. OSCE este un for pentru dialogul politic la nivel înalt asupra unei game largi de aspecte de securitate și un instrument regional cuprinzător pentru avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, managementul crizelor și reabilitarea post-conflict, vizând, în esență, creșterea încrederii între state, prin cooperare. Prin intermediul Instituțiilor sale specializate, al unităților de experți și rețelei de Misiuni din teren.

 

Autor

Citește și