Proprietarii de restaurant nu primesc permisiunea de a-și redeschide afacerile, este răspunsul pe care l-au primit astăzi reprezentanții industriei HoReCa, după o întâlnire de discuții cu Ludovic Orban. Premierul, le-a spus reprezentanților industriei că restaurantele se vor deschide în interior când situația epidemiologică să va îmbunătăți.
În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de coronavirus, reprezentanții HoReCa s-au confruntat cu un nou refuz din partea premierului, în ceea ce privește deschiderea restaurantelor. Președintele HORA avertizează că industria pe care o reprezintă este în stare gravă, aproape de terapie intensive, întrucât toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit.
„În momentul de față, premierul nu este deschis la o discuție pentru redeschiderea restaurantelor, având în vedere numărul mare de infecții, dar și-a prezentat disponibilitatea ca în momentul în care acest număr se va îmbunătăți, deci va fi un alt traseu al numărului de infecții cu Covid, să luăm în discuție deschiderea restaurantelor în interior. În acest sens, facem un apel către toți operatorii din industrie, către toți clienții, pentru respectarea regulilor recomandate de către Guvern, impuse de către Guvern.” – a declarat Daniel Mischie, președintele HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) după discuția cu Ludovic Orban.
Daniel Mischie atrage atența asupra faptului că o relansare economică fără industria HoReCa nu ar fi posibilă.
Cei din HoReCa în curând vor pune lacătul pe ușă. Din calculele noastre, HoReCa reprezintă 5,1% din PIB, deci nu poate fi vorba de relansare fără această industrie.
Am prezentat măsurile luate de alte țări europene unde restaurantele sunt deschise.
Premierul trebuie să ia o măsură pentru redeschiderea restaurantelor.
Industria de HoReCa e aproape de ATI, toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit, nu mai avem resurse pentru a susține această industrie.