Prima pagină » Coronavirus » Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: Dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează

Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: Dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează

Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: Dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează
Semnal de alarmă tras de Virgil Musta: Dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează / Sursă FOTO: Shutterstock

Epidemiologul  Virgil Musta spune că dacă numărul pacienților ATI continuă să crească, medicii vor trebui să aleagă pe cine tratează.

Situația de la secțiile ATI s-ar putea înrăutăți

Potrivit lui Virgil Musta, numărul de zile pe care un pacient le-a petrecut în regim normal de spital diferă de cel al pacienților internați la ATI, cei din urmă stând, în medie, mai multă vreme internați.

„Numărul de pacienți noi oscilează între 1.200 și 1.400 pe zi. În spital, pacienții se internează și se externează în ritm rapid. Însă la nivelul secțiilor ATI acest lucru nu funcționează. Pentru un pacient internat la ATI, perioada de internare este de cel puțin două săptămâni”, a spus medicul Virgil Musta la Digi24.

Musta a mai spus că România a atins recordul de pacienți ATI, 502.

„În acest moment, la secțiile ATI din țară sunt internați 502 pacienți în stare gravă, un număr record. Dacă numărul lor continuă să crească, numărul paturilor ATI pentru pacienții Covid, circa 850 în toată țara, va deveni insuficient și, atunci, medicii vor fi puși în situația să aleagă ce pacienți tratează,” a subliniat Virgil Musta.

Medicul a adăugat că s-ar putea ajunge la situația în care unii pacienți să nu poată fi internați.

„S-ar putea să nu putem interna unde au nevoie de ventilație mecanică și acei pacienti s-ar putea să nu supraviețuiască”, a mai spus epidemiologul. „Problema rămâne la pacienții critici și la secțiile ATI”, a adăugat el.

Epidemiologul a explicat ca medicamentul„ Remdesivir acționează bine dar nu pe forme critice ale bolii, ci pe forme medii și grave”.

Remdesivir acționează bine, dar nu pe forme critice ale bolii, ci pe forme medii și grave. Am avut posibilitatea să dăm și plasmă, care se pare că este unul din cele mai eficiente tratamente pentru pacienții cu formă severă”, a mai spus Virgil Musta.

Radu Cristian ... vezi toate articolele