Viktor Orban, premierul Ungariei, critică Uniunea Europeană, spunând că nu a ştiut să organizeze o achiziție eficientă de vaccinuri anti-COVID. Acesta a mai afirmat că Ungaria „ar avea acum mari probleme” dacă nu ar fi comandat şi vaccinuri din Rusia şi China, relatează agenţia de presă MTI.
În timp ce Israelul „aproape a terminat” vaccinarea populaţiei sale, iar Marea Britanie şi-a vaccinat 30-40% din populaţie, rata medie a vaccinării în Uniunea Europeană abia ajunge la 6,8%, a declarat premierul ungar pentru Radio Kossuth.
„Acesta este un indiciu clar că ceva nu merge bine. Şi nu este o chestiune politică sau o acuzaţie, nici vreo antipatie faţă de UE sau birocraţii de la Bruxelles, ci sunt fapte. Acesta este adevărul: au greşit”, a subliniat Orban. Acesta a amintit că în ultimele săptămâni livrările vaccinurilor din contractele încheiate de Comisia Europeană în numele statelor UE fie au oscilat, fie nu au fost efectuate deloc.
Întrebat despre intenţia Austriei, Cehiei, Bulgariei, Sloveniei şi Letoniei de a obţine convocarea unui summit european pe tema distribuirii vaccinurilor, premierul ungar a apreciat că Sebastian Kurz, cancelarul austriac, a avut dreptate când a sesizat această problemă, şi anume că „unele ţări (din UE) primesc mai multe (vaccinuri) şi altele mai puţine”, deşi statele membre au convenit ca vaccinurile achiziţionate prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană să le fie repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecăreia.
Potrivit premierului Ungariei, în plus faţă de vaccinurile comandate prin acest mecanism, guvernul de la Budapesta a comandat şi 3,5 milioane de doze de vaccin din Rusia şi China (Sputnik V şi Sinopharm). El a mai spus că Ungaria dezvoltă în acest timp un vaccin anti-COVID-19 propriu şi construieşte o fabrică de vaccinuri la Debrecen, în estul ţării. De asemenea, Ungaria a încheiat o înţelegere cu Israelul să construiască o fabrică de vaccinuri în această ţară.
Pe de altă parte, Viktor Orban a avertizat că valul trei al pandemiei de COVID-19 va fi mai puternic decât cele precedente, iar provocarea în perioada următoare va fi capacitatea sistemului sanitar de a face faţă din punctul de vedere al personalului şi echipamentelor, precum şi intensificarea procesului de vaccinare.