1 Decembrie, Ziua Națională a României, un prilej de sărbătoare în toată țara, sărbătoare pe care gândul și-a dorit să o petreacă alături de prietenii săi. În ediția specială Gândul LIVE, Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu și Lucian Mîndruță au propus ca Ziua Națională a României să se numească Ziua României și să fie mutată prin iulie, când mai e cald, „și să vedem o paradă a literaturii române cu texte citite de români, care să defileze pe sub Arcul de Triumf„. De asemenea, în cadrul emisiunii Gândul LIVE de duminică au fost prezentate și unele dintre cele mai impresionante povești ale campaniei „VORBEȘTE ROMÂNEȘTE”.
Începând cu ora 10:00, gândul a transmis în direct, printr–o ediție specială Gândul LIVE, manifestările desfășurate la Arcul de Triumf din Capitală cu ocazia Zilei Naționale a României. Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu și Lucian Mîndruță au fost prezenți și anul acesta la parada de 1 Decembrie, o desfășurare de forțe fără precedent, la care au participat peste 2.000 de militari români și străini. Din studio, ediția de sărbătoare a Gândul LIVE a fost moderată de Diana Marcu. Invitat este și Valentin Sălăgeanu, PR Cărturești.
EDIȚIA SPECIALĂ GÂNDUL LIVE CU OCAZIA ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI
PARADA ARMATEI ROMÂNE DE LA ARCUL DE TRIUMF
Vă prezentăm aici ediția specială GÂNDUL LIVE de Ziua Națională a României, în format LIVETEXT:
UPDATE 12:10 Campania VORBEȘTE ROMÂNEȘTE nu prezintă numai poveștile românilor. Există însă și străini îndrăgostiți de limba română. Și care au reușit, fiecare in felul lor, să devină si ei misionari ai limbii române. Sau, dacă preferați, ambasadori ai limbii române. Aici îi puteți cunoaște pe ambasadorii străini care ne vorbesc, în semn de respect, limba.
UPDATE 12:00 Defilarea din Capitală organizată de Ziua Națională s-a încheiat la ora 12:00 cu Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale și Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
Mai multe concerte și spectacole vor fi organizate, de asemenea, de 1 Decembrie în Capitală de către primăriile de sector. Se vor împărți și anul acesta sarmale, fasole cu ciolan sau cu cârnați, vin și țuică fiartă în mai multe zone din București. Programul de Ziua Națională a României în București și în marile orașe din țară poate fi găsit aici.
UPDATE 11:17 Parada organizată în București cu ocazia Zilei Naționale a României a început la ora 11:20 cu intonarea Imnului și cu 21 de salve de tun executate de soldații din Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul. În fruntea acesteia, se va afla anul acesta generalul de brigadă Tomiță-Călin Tomescu. De la festivitate nu au lipsit președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta. Aceștia au fost însoțiți de miniștri și de primari ai Capitalei. Parada este o desfășurare de forțe fără precedent, la care au participat peste 2.000 de militari români și străini.
Imagine de la paradă
Pentru prima oară, la manifestările de 1 Decembrie de la București a participat și un șef de stat străin, alături de un monarh român. Este vorba despre Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova, și de Regele Mihai. Tot în premieră, la sărbătorirea a 95 de la Marea Unire, alături de sute de militari români, vor defila și 140 de soldați străini din Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Franța.
Forțe pentru operațiuni speciale, detașamente ale Forțelor Navale Romîne și ale instituțiilor de învățământ militar, mai exact Academia Tehnică Militară, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza, au fost și ele prezente la acest eveniment.
Au defilat, de asemenea, în fața mulțimii reprezentanții Brigăzii Speciale de Intervenții a Jandarmeriei, cei ai IGSU și echipaje SMURD, de pompieri, de intervenție pirotehnică și de urgențe chimice.
Pe sub Arcul de Triumf au trecut și vehicule blindate de tip HUMVEE, mașini de luptă, ca cea a infanteriei 84 M „Jderul”, amfibii, dar și sistemul Ghepard de artilerie antiaeriană blindat.
I
Imagine de la paradă
Imagine de la paradă
Imagine de la paradă
Imagine de la paradă
În timpul defilării, s-au făcut demonsrații pentru publicul strâns cu ocazia Zilei Naționale la Arcul de Triumf, bucureștenii putând totodată să admire cele 200 de mijloace tehnice care au fost prezentate de militari și spectacolul pe care îl vor oferi 35 de aeronave care vor survola zona.
De la paradă nu au lipsit detașamente ale Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, din Brigada 1 Mecanizată „Argedava”, militari parașutiști din cadrul Batalionului 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu”, din Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” din Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” și un detașament al Brigăzii de Informații Militare „Mareșal Alexandru Averescu”, potrivit unui comunicat al MApN.
Imagine de la paradă
Imagine de la paradă
Imagine de la paradă
UPDATE 11:15 După ce a depus coroana, Ponta a dat mâna cu Băsescu, apoi cu Antonescu.
UPDATE 11:05 Corul Academic „Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale și ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, interpretează IMNUL NAȚIONAL AL ROMÂNIEI.
După imn se execută 21 de salve de artilerie.
Coroane de flori vor fi depuse de Basescu, după care vor urma președinții camerelor.
UPDATE 11:03 La Arcul de Triumf s-au auzit huidulieli, posibil, la adresa președintelui Traian Băsescu. Înainte de intonarea imnului national, președintele a salutat soldații prezenți la paradă.
UPDATE 11:03 Propunerile lui Claudiu Pândaru, Cristian Tudor Popescu și Lucian Mîndruță, în legătură cu ocazia Zilei Naționale a României: „Să se numească Ziua României și să fie mutată prin iulie, când mai e cald, și să vedem o paradă a literaturii române cu texte citite de români, care să defileze pe sub Arcul de Triumf„.
UPDATE 11:00 La Arcul de Triumf au venit și președintele Traian Băsescu, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, premierul Victor Ponta, precum și membri ai Guvernului, politicieni, dar și foști oameni politici.
UPDATE 10:53 Vă propunem acum să urmăriți povestea unui copil pentru care a scrie „La Mulți ani, România!” reprezintă un adevărat miracol. Găsiți aici povestea lui Mihnea, copilul pentru care faptul că poate să scrie „La mulți ani, România!” este o minune.
UPDATE 10:50 Cristian Tudor Popescu este de părere că Ziua Națională ar trebui sărbătorită în altă zi, în care să fie legată de România și de români, nu de șefi de stat, politicieni sau regi. „Ce ar fi dacă de Ziua Națională am defila cu texte din literatura română„, a adăugat el.
UPDATE 10:45 De la Arcul de Triumf, Lucian Mîndruță pariază pe aviația română, „care are și avioane bune, dar și piloți buni”. Cristian Tudor Popescu este sceptic în privința acestei idei.
UPDATE 10:38 „Este o căutare a identității, iar limba este ceea ce ne definește”, este motivația scurtă a lui Valentin Sălăgeanu, PR Cărturești, librăria care s-a alăturat campaniei gândul „VORBEȘTE ROMÂNEȘTE”. Potrivit acestuia, în afară de Andrei Pleșu sau Gabriel Liiceanu, se vând foarte mult și alți autori români, precum Emil Brumaru.
UPDATE 10:38 Din moment ce vorbim despre limba română e bine de știut că ea conține circa 60 de mii de cuvinte. Este o cifră extrem de mare, mai ales dacă intenționezi să le copiezi, unul câte unul, pentru a le „urca” apoi pe un site. Pare, la prima vedere, o misiune imposibilă. Un român a făcut acest lucru. Rezultatul său: unul dintre cele mai populare site-uri din România: dexonline.
UPDATE 10:36 Cristian Tudor Popescu: „Adevărul marii armate pe care o vom vedea desfășurate aici este că jumătate de tancuri nu pleacă de pe loc, iar jumătate nu au benzină„.
UPDATE 10:33 Claudiu Pândaru: „Acești Badea Cârțan sunt însă români care muncesc, care au plecat să câștige mai bine„.
UPDATE 10:33: Lucian Mîndruță: „Să nu uităm că avem peste două milioane de români Badea Cârțan care au plecat în afară, dar nu se duc la Columnă. Badea Cârțan al nostru este mai degrabă căpșunarul care a luat un low cost pentru a ajunge să câștige mai bine”.
UPDATE 10:31 Cristian Tudor Popescu, despre Badea Cârțan din secolul XXI: „Este un personaj exotic, el semănă mult cu Chaplin. Același lucru l-am regăsit tulburător la acest Badea Cârțan al nostru„.
UPDATE 10:25 După povestea preotului român de la Vatican, vă invităm să cunoașteți un alt român, care chiar în aceste momente, ar trebui să se afle la câteva sute de metri de Vatican. Undeva în Roma, mai exact. A ajuns aici, după o călătorie de aproape 3000 de kilometri. Străbătuți în întregime pe jos. Aici găsiți povestea lui.
UPDATE 10:23 Reconstrucția identității române poate începe de la limba română, crede Lucian Mîndruță.
UPDATE 10:20 Despre povestea monseniorului Anton Lucaci, Cristian Tudor Popescu afirmă că acesta a jucat un rol important în mesajul pe care l-a transmis Papa Ioan Paul al II-lea românilor. „Venirea Papei este un moment istoric, unic pentru România”, a spus acesta. Potrivit editorialistului gândul, deviza zilei de astăzi este „pe ei, pe mama lor”.
UPDATE 10:20 la Arcul de Triumf se adună din ce în ce mai mulți oameni pentru a vedea parada, care va începe de la ora 11:00.
UPDATE 10:14 Claudiu Pândaru: „Limba Română, ăsta ar trebui să fie motivul de mândrie al românilor. Gândul v-a prezentat săptămâna aceasta o serie de povești din cadrul campaniei „VORBEȘTE ROMÂNEȘTE”, pe care vă invităm să le revedeți astăzi”.
Prima poveste pe care vă invităm să o urmăriți astăzi este cea a românului care l-a învățat pe Papa Ioan Paul al II-lea subtilitățile limbii române. Este vorba despre monseniorul Anton Lucaci. Aveți aici povestea.
UPDATE 10:13 Lucian Mîndruță se întreabă de ce românii sunt mândri astăzi.
UPDATE 10:10 Cristian Tudor Popescu crede că în acest an sunt mai puțini români care participă la paradă. Constatarea lui se bazează pe faptul că a ajuns mult mai repede în zona Arcului de Triumf decât în 2012. „La parada din acest an o să fim precum SUA în materie de dotare militară, mai rămâne să vedem cu cine ne luptăm. Când vezi desfășurările astea de trupe, mânjiți pe față, parcă vin din trupele străine pregătiți să ucidă oameni. Nu poate fi un sentiment de bucurie, ci de luptă, când îi vezi. Nu înțeleg de ce la paradă sunt doar militarii, și nu și oamenii de rând”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Trafic restricționat pe mai multe bulevarde de 1 Decembrie
Poliția Rutieră restricționează traficul pe unele bulevarde din Capitală, pe fondul defilării de 1 Decembrie astfel:
– 05:00 -14:00 – axul central al șos. P. Kiseleff și banda I de circulație, pe tronsonul cuprins între Piața Presei Libere și Piața Arcul de Triumf
– 09:00 – 14:00, va fi închisă total circulația pe șos. Kiseleff între Piața Presei Libere și Piața Victoriei, precum și a străzilor adiacente, pe bd. Al. Constantinescu, între bd. Mărăști și Arcul de Triumf, bd Mareșal Averescu între bd. Mărăști și Arcul de Triumf, bd Constantin Prezan între Piața Arcul de Triumf și Piața Charles de Gaulle și restricționarea temporară pe str. Ion Mincu între bd. Aviatorilor și bd. Ion Mihalache.
(Click pentru a mări)
FOTO: Brigada Rutiera
Șoferii sunt sfătuiți să urmeze următoarele rute ocolitoare:
– șos. București-Ploiești – Piața Presei Libere – Piața Montreal – bd. Mărăști – str. Alexandru Constantinescu – Piața Domenii – bd. Ion Mihalache;
– șos. București-Ploiești – Piața Presei Libere – Piața Montreal – bd. Mărăști – bd. Mareșal Averescu – str. Turda – Podul Grant;
– Piața Victoriei – bd. Aviatorilor – bd. Nicolae Caramfil – bd. Aerogării – DN1;
– șos. Stefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – bd. Aerogării – D.N.1.