Mihai Tivadar este originar din Seini, Maramureș, dar locuiește în Franța de 13 ani. A ajuns acolo în perioada studenției și a rămas, mai departe, pentru studiile de master, apoi pentru cele de doctorat. În cele din urmă s-a anagajat, și-a întemeiat o familie iar orașul Grenoble i-a devenit noul „acasă”.
Pe 2 noiembrie, în prima duminică a alegerilor electorale a votat la secția din Lyon, după aproape trei ore de stat la coadă: „Acolo a fost cât de cât mai ok, parcă lucrurile s-au desfășurat ceva mai bine”, a povestit el într-un interviu acordat gândul.
Peste două săptămâni însă, pe 16 noiembrie, nu a mai avut același „noroc”. Ziua „finalei” alegerilor prezidențiale l-a găsit în Olanda, alături de trupa Dirty Shirt, din care face parte din anul 1995.
FOTO: Facebook//Dirty Shirt
„Pe 13 noiembrie am plecat cu Dirty Shirt într-un turneu european. Am avut zece concerte în cinci țări – Austria, Germania, Olanda, Franța și Belgia”, a explicat Mihai. „Pe 16 noiembrie, ne aflam în Olanda. Dimineața, am deschis televizorul și am văzut și pe Internet știrile legate de cozile de la secțiile de votare… Ne-am dat seama că nu vom avea când și cum să votăm, pentru că în seara aceea aveam concert, iar la ora 16:00 trebuia să fim la sală pentru probe de sunet, repetiție…”, a adăugat el.
Așadar, niciunul dintre ei nu a mai pus ștampila pe buletinul de vot în ziua în care fiecare român ar fi trebui să decidă pentru viitorul său.
„Cum s-au văzut toate acestea din afară? Foarte prost”, spune Mihai Tivadar. „Cred că s-a remarcat o anume dorință de a împiedica diaspora să voteze”, afirmă el.
„Jocul democrației începe să aibă sens și în țară”
Și totuși, protestele din marile orașe din România, cele organizate de românii din diasporă, petițiile, mesajele video și campaniile de solidaritate au dovedit, de data aceasta, că democrația are încă sens.
„A fost o mișcare de solidaritate cum mai rar vezi în România. Pare că oamenii au înțeles că jocul democrației începe să aibă sens și în țară”, crede muzicianul.
FOTO: Mediafax (Cosmin Dan)
Mai departe, cum vor evolua lucrurile după schimbarea liderului de la Cotroceni, nu-i tocmai simplu de preconizat. Cu atât mai puțin pentru diaspora românească, apreciază Mihai.
„E greu de prevăzut direcția în care va merge România de acum înainte. Depinde de mai multe aspecte…. de contextul economic european, dar și de modul în care lucrurile vor evolua în țară din punct de vedere politic și economic”, a spus el. „Pe termen scurt, nu cred că schimbarea politică va avea neapărat efect asupra diasporei. Majoritatea sau mulți dintre românii plecați din țară sunt deja integrați, au familii acolo unde sunt. Poate pe termen lung, în situația unor creșteri economice, ale unor schimbări în domeniul social, cultural și așa mai departe, unii se vor gândi să revină acasă”, a completat acesta.
În ceea ce-l privește însă, planurile de întoarcere pe plaiurile natale par să fie și mai îndepărtate: „Deocamdată nu este momentul. M-am gândit la perspectiva acesta, dar pentru viitor poate, nu acum. Am familia aici, am copii, e mai dificil… Dar la pensie, cred că mi-ar plăcea să mă întorc!”, a mărturisit el cu zâmbetul pe buze.
Pentru conaționalii săi rămași în România, Mihai Tivadar are un mesaj: „Să înceapă să-și facă treaba fiecare, să-i înțeleagă și să-i ajute pe ceilalți și să se oprească odată din furat!”.
Despre formația Dirty Shirt
Trupa rock Dirty Shirt a fost înființată în anul 1995, în orașul Seini din Maramureș. În prezent, din grup fac parte Dan „Rini” Crăciun – voce, Robert Rusz – voce, Mihai Tivadar – chitara, clape, Cristi Bălănean – chitara, Pal Novelli – bas și Vlad „X” Țoca – tobe și Dan Petean – chitară.
În primii ani de existență, formația a câștigat numeroase premii, printre care „Young Rock for Youngs”, „Metal Fan”, „Posada Rock[1]”, „Constelații Rock”, „Samus Rock Alive”. În 1998 Dirty Shirt a obținut marele premiu la Festivalul Top T Buzău, ce consta în înregistrarea primului album de studio: „Very Dirty”.
În 2004, trupa abordează o nouă orientare muzicală metal-industrial-hardcore, cu elemente preluate din folclor, funk și electro. Peste cinci ani, grupul înregistrează albumul „Same Shirt Different Day”, pe care îl lansează în 2010. Urmează participarea la competiții precum Global Battle of the Bands, Wacken Metal Battle și Peninsula Talent Stage.
Cel de-al treilea album de studio, „Freak Show”, a fost produs în Los Angeles și lansat în anul 2013. Discul a primit aprecieri din partea unor reviste de specialitate celebre, printre care Rock Hard Germany, Hard Rock Mag France, Rock Hard Slovakia, Metal Hammer Hungary, W-Fenec France și Presto France. În același an, trupa a lansat și patru videoclipuri: „Ride”, „Săracă inima me”, „Bad Apples” și „Freak Show”.
FOTO: Facebook//Dirty Shirt
Anul acesta, trupa s-a clasat pe locul al doilea la concursul „Wacken Open Air” din Germania.
În prezent, membrii Dirty Shirt lucrează la un nou album. „Va fi ceva cu totul special! Vor fi 11 piese diferite de ceea ce am făcut până acum”, a declarat pentru gândul Mihai Tivadar.
Discul va fi lansat în luna mai 2015.