10 mai, o zi națională a României: Sărbătorirea Domniei lui Carol I, a Independenței de Stat și a Încoronării
În 2015, Camera Deputaților a decis ca 10 mai să fie sărbătoare națională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.
Practic, trei evenimente sunt legate de aceeași zi în diferite momente istorice ale României.
În 1866, pe 10 mai a fost proclamat Carol I Domnitor al României, iar, la 10 mai 1881, acesta a devenit primul rege al țării. În acel moment, 10 mai era deja ziua în care, la 1877, a fost ratificată declararea Independenței de Stat a României, prin care se desființa tributul plătit de țară către Înalta Poartă.
Ca zi națională, 10 mai era și data la care se organiza bătaia cu flori la șosea. Caracterul festiv al manifestării a fost interzis în 1917, după ce Bucureștiul a fost ocupat de armata germană, și reluat după eliberare. Din 1947, regimul comunist a renunțat complet la sărbătorirea regalității, după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.
Legea din 2015 prevede că „Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale organizează manifestări cultural-artistice”.
Oficial, ziua nu are un nume, dar, în mod curent, presa vorbește despre Ziua Regelui sau Ziua Regalității.