100.000 de euro = 225 DE ANI de închisoare. Escrocul se crede UN MIC GENIU
Ovidiu Rusu din Rădăuți a fost condamnat în 17 dosare penale, pentru comiterea unor fapte de înșelăciune în perioada 2006-2011. Potrivit procurorilor, el reușea să contacteze diverse persoane care aveau probleme în instanțe, în fața cărora se recomanda drept judecător sau procuror DNA. După ce le câștiga încrederea, se oferea să le rezolve problemele contra unor sume de bani. Plin de inventivitate, escrocul promitea orice, lăudându-se cu relații peste tot, de la tribunale la Casa de Pensii, de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava până la Biroul de Carte Funciară din Rădăuți. A reușit să escrocheze oamenii chiar și în timp ce se afla după gratii, obținând cu ajutorul unor prieteni sau rude, peste 100.000 de euro de la diverse persoane.
În primăvara acestui an, când l-au condamnat pe Ovidiu Rusu la 3 ani de închisoare pentru tăinuire, judecătorii din Suceava au fost obligați să contopească pedepsele cu cele anterioare și au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 10 ani de închisoare, la care au adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, de 225 de ani, 272 de luni și 1.395 de zile închisoare, respectiv 93 de ani, 10 luni și 5 zile de închisoare.
Rusu se consideră un mic geniu financiar și nu a negat faptele de care a fost acuzat. A renunțat până și la contestarea executării pedepsei, pe care o depusese în primăvară. În urmă cu 5 ani, a sunat din penitenciar la un ziar local din Suceava și s-a lăudat că a strâns sute de mii de euro prin înșelăciuni, de care anchetatorii nu șiu, pentru că pe care i-a investit în imobiliare sau – pur și simplu – i-a împrumutat cu camătă.
„Nu îmi pare rău că i-am înșelat pe oameni, îmi pare rău atâta, pentru că sunt naivi. La un moment dat, când eram mai tânăr, am vrut să plec în străinătate, dar văzând că în România se câștigă bani frumoși pe naivitate, normal că am rămas aici,” s-a confesat Ovidiu Rusu pentru Monitorul de Suceava. „Eu dacă aflam de cazul tău, de exemplu, că ești cercetat penal, nu aveam cum să am numărul tău sau să găsesc numele tău pe internet. L-am sunat pe deputatul cutare sau pe senatorul cutare, dacă era o persoană importantă și știam că are legătură cu victima. Sunam: „Alo, bună ziua!”. Mă recomandam procuror sau judecător, îi lăsam două numere de telefon, „comunicați-i-le domnului cutare, să mă contacteze”. Asta era plasa în care cădeau ei, fără a mai verifica dacă într-adevăr pe firul celălalt este persoana respectivă. Dădeau curs vorbelor mele, iar în momentul în care informația ajungea la partea vătămată, acea persoană zicea că „totul e în regulă, că doar am primit numărul de telefon de la domnul deputat, de la domnul primar sau de la domnul senator, înseamnă că totul e ok„, nu mai aveau curaj să întrebe altceva. Eu treceam direct la subiect cu dosarul lui. Și îi ceream 10 mii, 20 de mii, 30 de mii, el nu mai spunea nu, cum, dacă domnul deputat mi-a recomandat, sau domnul senator”.
În urma deciziei pronunțate în primăvara acestui an de Curtea de Apel Suceava arată că Ovidiu Rusu a fost condamnat la pedeapsa principală rezultantă efectivă de 30 de ani de închisoare, deoarece legea penală nu permite, pentru astfel de infracțiuni, ca o persoană să execute mai mult de 30 de ani de detenție.