11 localnici salvatori ai victimelor accidentului aviatic vor primi crucea arhiepiscopală din partea Arhiepiscopiei de Alba Iulia
Unsprezece localnici din Apuseni care au găsit victimele accidentului aviatic, între care Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, cei care au ajuns primii la epava avionului, vor primi crucea arhiepiscopală, cea mai înaltă distincție acordată mirenilor de către Arhiepiscopia de Alba Iulia
Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, a decis să acorde localnicilor care au căutat și au găsit victimele avionului prăbușit în Apuseni crucea arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincție pe care arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului.
Potrivit surselor citate, în total vor primi distincția 11 persoane, localnici din Horea care au participat la căutarea și găsirea victimelor avionului prăbușit în zonă.
Printre persoanele care vor primi distincția se numără Argentin Todea, Gheorghe Trif și Gheorghe Giurgiu, localnicii care au ajuns primii la epava avionului, dar și secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, și pădurarul Nicolae Onețiu. Toți cei care vor primi crucea arhiepiscopală sunt simpli localnici din Horea, Petreasa, Dârlești și Zânzești.
Salvatorii vor primi distincțiile la Catedrala Reîntregirii, la finalul liturghiei de duminică.
De asemenea, în cadrul slujbei se va rosti o rugăciune de pomenire pentru pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion care și-au pierdut viața în accidentul aviatic.
Totodată, IPS Irineu a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor celor morți în accident și de „iubire frățească și întărire” pentru supraviețuitori.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.
În urma accidentului au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.
Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.