Prima pagină » Știri » 11 români morți, 6 răniți și unul dispărut după cutremurul din Italia. Bilanțul victimelor: 291 de morți. LIVE UPDATE

11 români morți, 6 răniți și unul dispărut după cutremurul din Italia. Bilanțul victimelor: 291 de morți. LIVE UPDATE

11 români morți, 6 răniți și unul dispărut după cutremurul din Italia. Bilanțul victimelor: 291 de morți. LIVE UPDATE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat duminică seara că 13 dintre românii dați dispăruți, în urma cutremurului devastator de miercuri dimineață, din Italia, au fost găsiți și sunt în viață, bilanțul victimelor fiind de 11 morți, șase răniți și unul dispăruți. De asemenea, MAE a precizat că trupurile neînsuflețite a 7 cetățeni români decedați în urma seismului vor fi repatriate pe cale rutieră, luni. În urma cutremurului din Italia, 291 de persoane au murit, potrivit ultimelor date.

UPDATE luni, 13:30 Un singur român mai este dat dispărut în urma cutremurului din Italia, Ministerul Afacerilor Externe precizând că toate celelalte trei persoane de cetățenie română care figurau anterior ca fiind dispărute au fost identificate și sunt în viață.

UPDATE 21:30 Zece dintre românii dați dispăruți în urma cutremurului din Italia au fost găsiți și sunt în viață. Anunțul a fost făcut, duminică, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a precizat că bilanțul total al victimelor este de 11 morți, șase răniți și patru dispăruți. Trupurile neînsuflețite a 7 cetățeni români decedați în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, luni.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că numărul cazurilor de cetățeni români dispăruți aflate în atenția MAE este în acest moment de 4 persoane. Toate celelalte persoane care figurau inițial ca fiind dispărute au fost identificate de către echipele consulare și sunt în viață”, anunță MAE într-un comunicat de presă, remis Mediafax.

„În urma finalizării tuturor procedurilor specifice, trupurile neînsuflețite a 7 cetățeni români decedați în urma seismului vor fi repatriate, pe cale rutieră, în cursul zilei de luni, 29 august 2016”, mai transmite MAE, precizând că toate costurile de repatriere a corpurilor neînsuflețite au fost suportate integral din fondul special de urgență aflat la dispoziția ministerului.

UPDATE 18:40 Maria Ligor a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice, la Realitatea TV, că repatrierile vor începe mâine dimineață, când patru dintre românii care au decedat, în urma cutremurului de miercuri, vor fi aduși în țară.

„Ne îndreptăm spre o tabără în care sunt o parte dintre sinistrați. Am terminat mai vreme o vizită la spita, unde am stat de vorbă cu câteva dintre doamnele care au fost rănite. Am avut ieri seară o întâlnire cu echipele noastre de intervenție, cele care au fost în prima linie din primul moment. Am trecut în revistă cum s-au mobilizat. Vedem ce mai e de făcut. A sosit o echipă de la București, de la departamentul consular (…) Echipa guvernamentală urmează să stabilească măsurile imediate de sprijin pentru familiile victimelor. Mâine, în cadrul ședinței, vor fi discutate aceste măsuri”, a declarat Ligor.

UPDATE 18:20 Într-un interviu în exclusivitate pentru Mediafax, Maria Ligor a retractat numărul românilor dispăruți, avansat dimineață, spunând că lista acestora se schimbă de la o oră la alta.

„Aș vrea să clarific acest lucru. Lista cu care lucrăm este una dinamică. Sunt semnalări pe care familiile sau prietenii le fac către consulat sau către Ambasada de la Roma în legătură cu prieteni sau cunoscuți sau membri de familie pe care nu pot să-I contacteze. Nu toți din lista de dispăruți sunt din regiunea afectată de cutremur și pe măsură ce sunt localizați și știm că sunt bine numele respective ies de pe listă. Deci, așa cum vă spuneam, lista este dinamică. Numai astăzi de pildă, astăzi de dimineață, cinci nume au fost scoase de pe listă. E vorba de o familie care a fost localizată, sunt bine, sunt teferi, sunt săntoși”, a explicat Ligor.

Ministrul Ligor, despre situația din Italia: Românii dau un exemplu de solidaritate cu ceilalți

UPDATE 17:00  Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Maria Ligor, a declarat, pentru Digi24, că a crescut numărul românilor dați dispăruți de la 14 la 19.

„Au mai apărut informații din partea familiilor care nu reușesc să-i localizeze pe cei apropiați. Avem acum 19 nume, nu toți sunt neapărat din zona direct afectată. Lucrăm în continuare la localizarea celor dispăruți. Am avut și o veste bună. Aveam pe listă o familie de cinci persoane pe care nu puteam să-i localizăm. Avem confirmarea că sunt bine, sănătoși cu toții, sunt teferi, acasă, la Cluj”, a declarat Ligor.

UPDATE 21:25 MAE a confirmat moartea încă unui român după cutremurul din Italia, bilanțul ridicându-se acum la 11 români decedați. Alți 14 sunt căutați în continuare de autorități la această oră.

UPDATE 12:33 Numărul românilor morți după cutremurul din Italia se ridică la 10. MAE a confirmat sâmbătă decesul a încă 2 cetățeni români, după ce vineri anunțase că 8 conaționali de-ai noștri își pierduseră viața.

„În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români declarați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, în acest moment, de 16 persoane. Verificările complexe sunt efectuate de echipele consulare mobile, atât în baza informațiilor oficiale furnizate de către autoritățile italiene, cât și a celor primite din partea familiilor celor dispăruți”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit La Repubblica, nunărul morților este de 290 în acest moment.

UPDATE Sâmbătă 11:40 Bilanțul victimelor cutremurului din Italia a ajuns la cel puțin 284 de morți, în timp ce peste 2.000 de persoane au fost strămutate din cauza daunelor provocate de seism. 238 de persoane au fost găsite în viață cu dărâmături. Căutările pe întreg teritoriul afectat continuă. Circa 2.500 de persoane au rămas fără locuințe, relatează Il Mesaggero, citată de Mediafax.

UPDATE Sâmbătă 10:00 Numărul oficial de decese a ajuns la 281, unul provizoriu însă, și niciun supraviețuitor nu a mai fost găsit de miercuri noapte. Cu toate acestea, autoritățile din Italia au declarat că nu vor renunța la căutarea posibililor supraviețuitori până când toate persoanele dispărute vor fi găsite într-un mod sau altul. Aproximativ 6.600 de oameni caută sub ruinele clădirilor prăbușite în speranța că vor mai găsi pe cineva în viață, potrivit Mediafax.

UPDATE Sâmbătă, 09:00 Prim-ministrul italian, Matteo Renzi, este așteptat să participe la funeraliile victimelor din Arquata, unul dintre orașele care a avut cel mai mult de suferit în urma cutremurelor din Italia, potrivit BBC. Primele 50 de victime, din localitățile Arquata del Tronto și Pescara del Tronto, din munții Apenini, vor fi înmormântate astăzi, anunță AFP.

UPDATE 22.40 Ministerul Apărării Naționale este pregătit să îndeplinească misiunea de repatriere a românilor care și-au pierdut viața în urma cutremurului din Italia, dacă acest lucru este prevăzut în măsurile pe care le are în vedere Guvernul, a declarat Mihnea Motoc. „Dacă în măsurile pe care le în vedere Guvernul sau Ministerul de Externe, intră și misiuni de repatriere ca în alte rânduri până acum, ministerul nostru este pregătit să îndeplinească această misiune”, a declarat Mihnea Motoc, la Realitatea Tv.

UPDATE 20.45 Conform noului bilanț, în localitatea Amatrice au murit cel puțin 218 persoane, 49 de cadavre au fost găsite în Arquata del Tronto și Pescara del Tronto, iar 11 în Accumoli.  Circa 2.500 de persoane au rămas fără locuințe. Bilanțul anunțat anterior era de 267 de morți. Guvernul Matteo Renzi a dispus proclamarea doliului, sâmbătă, în întreaga Italie.

UPDATE 18.30 MAE confirmă decesul a încă doi români în urma cutremurului din Italia, bilanțul românilor decedați ajungând astfel la 8 persoane. În prezent, 19 români sunt dați dispăruți și sunt căutați de autorități.

UPDATE 15:00 Bilanțul persoanelor decedate a urcat la 268, iar cel al persoanelor rănite la 400. Peste 5.000 de persoane au luat parte la căutări, în timp ce un alt cutremur a fost resimțit, vineri,  în zonă cu magnitudinea 4.7 pe scara Richter, potrivit BBC.

UPDATE 11:19 Un copil de 11 ani este cel de-al șaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat, vineri, decesul, în urma cutremurelor, micuțul fiind găsit, joi seara, sub dărâmături, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti, declară preotul Bogdan Gheorghică.

Preotul Bogdan Gheorghică de la Parohia Ortodoxă „Sfântul Proroc Elisei” din Fermo a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că micuțul de 11 ani este cel de-al șaselea român din Italia în cazul căruia MAE a confirmat decesul, în urma cutremurelor din centrul  Italiei.

Copilul a fost găsit mort, joi seara, sub dărâmături, în Amatrice, la aproape 48 de ore de la primul cutremur.

Potrivit sursei citate, mama copilului, rănită în urma cutremurului, a fost găsită după circa șapte ore.

„Copilul era sub ruine din noaptea de marți spre miercuri. Mama lui a fost găsită după circa șapte ore, rănită. Ne-a spus că în cele șapte ore cât a stat sub ruine nu a auzit eventuale strigăte ale copilului ei, care în momentul cutremurului se afla în camera sa”, a spus preotul Bogdan Gheorghică.

Potrivit acestuia, mama copilului a fost operată într-un spital din Rieti și starea ei este stabilă.

Întrebat despre tatăl copilului, preotul a afirmat că deocamdată nu există informații despre acesta.

UPDATE Un al șaselea român a murit în urma cutremurului din Italia. MAE a precizat, vineri dimineață, că medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea celor cinci români răniți, internați în spitalele din Italia, este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol. De asemenea, continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente.

În zonele afectate de cutremurul de miercuri dimineață a fost declarată stare de urgență. Premierul Matteo Renzi s-a angajat că va reconstrui comunitățile devastate și că va iniția o strângere de fonduri, în acest sens.

Cel puțin 267 de persoane și-au pierdut viața și 400 au fost rănite în urma cutremurului devastator de miercuri dimineață, din Italia.  Primul cutremur, de 6 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granița dintre regiunile Lazio și Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mișcări telurice, la orele 4.32 și 4.33, cu intensități de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 și 9 kilometri. Cutremurul a fost simțit puternic în centrul Italiei, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma, mulți locuitori și-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Situația cea mai gravă este în comuna Amatrice, care are 2.700 de locuitori. „Este o tragedie, jumătate din sat nu mai este”, a declarat primarul localității, Sergio Pirozzi, citat de Corriere della Sera.

Șeful Protecției Civile, Fabrizio Curcio a explicat că seismul poate fi comparat cu cel mai puternic cutremur care a lovit L’Aquila în 2009, în urma căruia au decedat peste 300 de persoane. Fondul național de urgență a alocat 234 de milioane de euro localităților din centrul Italiei.

Autor

Citește și