Managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, pentru MEDIAFAX, că numărul mare de îmbolnăviri de gripă din acest sezon s-a datorat refuzului tot mai extins al populației de a se vaccina, și nu unor forme mai agresive ale bolii.
„Nu au fost forme de gripă mai severe, ci mult prea puține persoane vaccinate. De aceea, aș vrea să fac apel la vaccinare pentru a evita complicațiile pe care le poate da gripa, unele putând cauza decesul”, a spus Streinu-Cercel.
Potrivit acestuia, singura metodă de prevenire a gripei este vaccinarea.
„Refuzul vaccinării ne va aduce în situația de a avea cât mai multe cazuri de gripă, multe foarte grave, cu afectare pulmonară severă. Spre exemplu, în acest sfârșit de săptămână, am avut la Institutul «Matei Balș» 60 de cazuri de gripă, niciunul dintre bolnavi nefiind vaccinați, a explicat Streinu-Cercel.
Potrivit medicului, multe persoane au vorbit în acest sezon de o „gripă severă”, mai ageresivă” cu afectare pulmonară” , dar acestea sunt manifestările gripei la nevaccinați.
OMS a stabilit noua formulă pentru vaccinul gripal din sezonul 2015-2016, două din cele trei tulpini fiind schimbate în funcție de vriusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a declarat agenției MEDIAFAX, Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al organizației.
Pentru sezonul gripal 2015 – 2016, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că vaccinul va avea formula A/California(H1N1), A/Switzerland (H3N2) și B/Phuket. Totodată OMS a precizat că poate fi realizat și vaccin gripal tetravalent care să conțină două tulpini B, respectiv cea nouă, Phuket, și B/Brisbane. Noua formulă de vaccin a fost stabilită în funcție de virusurile gripale care au circulat mai mult în sezonul precedent, a explicat Olsavsky.
În sezonul gripal actual, vaccinul a conținut virusurile A/California (H1N1), A/Texas (H3N2) și B/Massachusetts.
Centrul Național de Supraveghre și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunțat, săptămâna trecută, că 12 persoane cu gripă au murit în acest sezon, iar la 516 persoane a fost confirmată gripa, dintre care 256 de tip A și 260 de cazuri tip B.
Până la data de 22 februarie, au fost vaccinate antigripal 479.407 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de Ministerul Sănătății. Într-o primă etapă, au fost achiziționate 500.000 de doze, urmând ca, în cazul în care cererea era mai mare să fie cumpărate până la 3 milioane de vaccinuri.