Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă, polițiștii de frontieră de la Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR au identificat, luni dimineață, în Marea Neagră, o ambarcațiune suspectă, fără pavilion arborat, care pătrunsese în apele teritoriale ale României dinspre Bulgaria.
„După intrarea în apele teritoriale ale României, analizând condițiile meteo nefavorabile (mare agitată; vânt puternic) și având în vedere numărul mare de persoane aflat la bordul ambarcațiunii, aproximativ 132 de persoane, bărbați, femei și copii, conducerea Gărzii de Coastă a dispus de urgență efectuarea unei misiuni de salvare pe mare cu o ambarcațiune a Grupului de Nave Mangalia”, se arată într-un comunicat al poliției de frontieră.
Drept urmare, polițiștii de frontieră au remorcat ambarcațiunea suspectă în Portul Mangalia, unde a acostat în siguranță în jurul orei 13:00.
Din primele cercetari a reieșit faptul că la bordul navei se aflau aproximativ 27 copii, 21 de femei și 84 de bărbați, de origine siriană, afgană, iraniană, irakiană și turcă. Cel mai mic pasager era în vârstă de 1 an și șapte luni.
La acțiunea de salvare tip S.A.R., alături de nava Garzii de Coastă, a participat și o ambarcațiune a Centrului Maritim de Coorodonare (M.R.C.C.) Constanța.
Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz. Ei spun că este al optulea și cel mai mare caz de migrație înregistrat în ultimul an. Precedentul caz major a înregistrat 54 de migranți, între care două călăuze, și s-a petrecut la sfârșitul lunii iulie.