13,2 milioane de carduri de sănătate au ajuns la Poșta Română. Câte au ajuns la beneficiari
„Poșta Română, în urma unor eforturi considerabile ale rețelei operaționale a companiei, a reușit să se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). O rată de retur de 7% pe distribuția cardurilor de sănătate este una pe care orice operator privat și-ar asuma-o fără ezitare. Iar asta, având în vedere rigorile impuse prin contract, ce țin atât de modalitatea de predare a cardurilor, cât și de zonele acoperite, în bună parte mediul rural greu accesibil”, a declarat într-un comunicat Irina Purcaru, Directorul Direcției Operațiuni și Relații Comerciale din Poșta Română.
Astfel, din cele 13,2 milioane de carduri trimise de CNAS spre distribuire, Poșta Română a predat în mâna asiguraților 93% din documente. Persoanele care și-au schimbat domiciliul fără să notifice sau nu s-au prezentat la unitățile Poștei Române pentru a-și ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare, așa cum impun regulile CNAS, notează Poșta.
Situația pe județe arată că Bucureștiul deține primul loc în numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, și de Timiș, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinație. Rata de retur pe cele trei județe, respectiv diferența dintre cardurile emise de CNAS conform contractului și cardurile returnate Caselor Județene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.
La polul opus, județele cu cei mai puțini asigurați pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt Ialomița (79.900 de carduri emise și o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) și Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). Județele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) și Olt (3,7%).
Poșta Română a câștigat prin licitație, în vara anului trecut, contractul de distribuție a cardurilor de sănătate la nivel național. Acordul-cadru dintre operatorul național de servicii poștale și CNAS a fost semnat în septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asigurați în 19 septembrie. Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei și are o durată de patru ani. Volumul total care urmează a fi livrat, la nivel național, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate.
Poșta Română menționează că a contribuit anul tercut cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă record, în condițiile disponibilizărilor operate în anii trecuți și care au redus contribuțiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014.