Un număr de 14 medici de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Vaslui au de încasat peste 600.000 de lei de la unitatea medicală, sumă care reprezintă sporul de risc de 50 la sută câștigat în instanță și care s-a aplicat retroactiv pe o perioadă de trei ani, transmite corespondentul Mediafax.
Instanța a stabilit că Spitalul Județean din Vaslui trebuie să plătească peste 600.000 de lei către 14 medici de Chirurgie generală și pediatrică, Oftamologie, ORL și Ortopedie care nu și-au primit sporul de risc acordat personalului medical care își desfășoară activitatea în sala de operație.
Suma totală care trebuie achitată de unitatea medicală a fost stabilită de instanța de judecată prin sentințe definitive și irevocabile, după ce medicii au dat în judecată Spitalul Județean din Vaslui.
„Cei 600.000 de lei obținuți în instanță de medici nu vor fi achitați toți odată. Legislația în vigoare ne obligă să plătim procentual sumele câștigate ca sporuri, într-un interval de cinci ani. De exemplu, anul acesta trebuie să achităm 10 la sută pentru fiecare din cei 14 medici. Vă dați seama ce ar fi însemnat pentru un spital de mărimea celui din Vaslui să plătească într-o singură tranșă o sumă atât de mare”, a declarat, luni, managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.
Sporul de risc acordat personalului medical care își desfășoară activitatea în sala de operație este de 50 la sută din salariul de bază. În cazul celor 14 medici, instanța de judecată a ținut cont de cererea acestora și a acordat retroactiv sporul de risc pentru o perioadă de trei ani.