Timișoara a înregistrat un nou record negativ, după ce 14 persoane au decedat, într-o singură zi, din cauza noului coronavirus. Mai mult, șase pacienți nu au mai avut loc la ATI și nu au putut primi îngrijirea medicală adecvată. Virgil Musta este, pur și simplu, disperat.
Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara susține că sistemul medical din România este la un pas să fie depășit, dar că se încearcă, în continuare, găsirea de soluții în special pentru bolnavii care nu vor mai avea loc în spital și vor rămâne la domiciliu.
„Cred că suntem la linia de a fi depășit (nivelul de suportabilitate al sistemului medical), undeva unde paharul e plin. Noi încercăm să găsim soluții și pentru pacienții care vor rămâne la domiciliu, dacă nu vor mai fi locuri în spital, ca să asigurăm oxigen, nu pe presiune mare, dar cu concentratoare la domiciliu. Avem un proiect cu Primăria Timișoara pentru a acorda asistență medicală la domiciliu și în colabororare cu medicii de familie, la pacienții pe care, în situația în care nu vor mai avea loc în spital, totuși să reușim să-i tratăm la nivelul posibilităților în această structură„, a mai spus dr. Virgil Musta.
Reputatul medic mai anunță că secțiile de Terapie Intensivă sunt pline, iar medicii nu au unde să-i trimită pe pacienții a căror stare de sănătate se agravează și care necesită o atenție specială.
“E o problemă mare la nivelul secției ATI, care lucrează la capacitate maximă de câteva săptămâni. Spitalul Județean mai prelua din aceste cazuri ale noastre, dar și la acolo, și Spitalul Municipal, secțiile ATI sunt pline. Nu prea avem soluții pentru pacienții pe care îi tratăm pe secție cu oxigen sub presiune, dar care, la un moment dat, există riscul să se decompenseze și să scadă saturația de oxigen, necesitând intubare. Pentru aceștia, la ora actuală nu avem soluții. Introducem oxigenul, presiunea maximă, dar nu mereu avem succes cu această metodă”, a spus dr. Virgil Musta, potrivit Digi 24.
Potrivit ultimul raport emis de Grupul de Comunicare Strategică, în doar 24 de ore, au murit 14 persoane, șase dintre ele pentru că nu au mai avut loc la ATI, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.