Autoritățile române și americane au derulat o investigație comună pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în fraude informatice cu criptomonede, prejudicul estimat în urma anchetei ridicându-se la peste 34 milioane de dolari, anunță Poliția Română.
Ancheta derulată de către Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DIICOT), în urma unei cereri transmise de către US Secret Service a vizat un grup de cetățeni români care a prejudicat cetățeni americani prin intermediul unor mecanisme de fraudă informatică, în urma cercetărilor existând și fapte care au condus către infracțiunea de spălare a banilor.
Infracțiunile ar fi început în 2016 și au fost comise de români din mai multe orașe.
„Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului ar fi postat anunțuri cu marfă care, în realitate, nu exista, convingând victimele să trimită bani pentru bunurile comandate (inexistente). În urma solicitării primite de la autoritățile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de polițiști din strucuturile de combatere a criminalității organizate din București, Craiova, Cluj, Ploiești, Pitești, Olt, Ilfov, Ialomița, Teleorman și Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au efectuat 27 de percheziții la domiciliile și reședintele persoanelor vizate. La percheziții au participat și agenți ai Secret Service,” se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.
În urma perchezițiilor de pe 11 decembrie 2018, au fost confiscate 51 de telefoane mobile, 8 hard-disk-uri, 40 de memory stick-uri, 32 de laptop-uri, 12 tablete, 5 de unități centrale P.C., 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie și 2 autoturisme (în valoare aproximativă de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de USD și 5.500 CHF. Au fost puse în aplicare ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător pentru șapte terenuri, o casă și două apartamente, cu o valoare totală estimată de 310.000 de euro.
În premieră, au fost indisponibilizate criptomonede Ripple și Bitcoin.
„Trebuie subliniat faptul că, în premieră pentru autoritățile de aplicare a legii din România, au fost indisponibilizate criptomonede RIPPLE și BITCOIN, cu valoare aproximativă de 5.000 de dolari. În cauză, au fost identificate și conduse la sediul D.I.I.C.O.T., precum și la brigăzile de combaterea criminalității organizate din Cluj și Craiova, 18 persoane. Totodată, 14 persoane implicate au fost preluate de Servicul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale, pentru demararea procedurilor de punere în executare a mandatelor internaționale de arestare. Ulterior, persoanele în cauză au fost extrădate în Statele Unite ale Americii. Cercetările efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă informatică, spălarea banilor și constituirea unui grup infracțional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română”, informeză IGPR.