Prima pagină » Știri » 15 Martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, comemorată sub presiunea alegerilor

15 Martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, comemorată sub presiunea alegerilor

15 Martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, comemorată sub presiunea alegerilor
Maghiarii din România se pregătesc să comemoreze 15 Martie. Sub presiunea alegerilor din Ungaria și a celor pentru Parlamentul European, ceea ce era, anii trecuți, o zi cu manifestări sobre, cu discursuri, ceremonii și slujbe religioase tinde să se radicalizeze sub presiunea strângerii de voturi.

15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este și una din cele trei sărbători naționale ale Ungariei, când se comemorează Revoluția din 1848-1849, o zi în care, de regulă, au loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la diverse monumente maghiare din localitățile Transilvaniei, slujbe religioase, marșuri, spectacole și discursuri în amintirea militanților pașoptiști.

15 Martie devine, însă, în acest an un prilej pentru diverse formațiuni politice maghiare din România și din Ungaria, dar și pentru asociații și partide românești, de a-și radicaliza discursul în speranța că vor marca din punct de vedere electoral și vor primi mai multe voturi. Aceasta, în condițiile în care în luna aprilie au loc alegeri generale în Ungaria, iar în luna mai au loc alegeri pentru Parlamentul European.
Jobbik, în căutare de voturi în Transilvania

Pentru partidele din Ungaria, miza din România o reprezintă cele circa 100.000 de voturi din partea etnicilor maghiari care au obținut dubla cetățenie, oferită cu generozitate de Guvernul de la Budapesta, deși calculele arată că acestea ar aduce cel mult un mandat de deputat. Dacă pentru Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, aflat la guvernare în țara vecină, sau pentru Partidul Socialist, formațiuni mari, pentru care un mandat în plus sau în minus nu reprezintă mare lucru, pentru partidul extremist Jobbik, voturile adunate din Transilvania pot însemna foarte mult. De altfel, Jobbik este singurul partid din Ungaria care a și trecut pe lista pentru alegerile din 6 aprilie candidați de etnie maghiară din România, chiar dacă pe locuri neeligibile.

De aceea, Jobbik a devenit extrem de vocal în ultima vreme în România, a înființat organizații în Transilvania, liderii săi au fost prezenți în 10 martie la Târgu Mureș și vor fi pregătiți să își spună punctul de vedere în cadrul manifestărilor de 15 Martie.

Pentru unele formațiuni politice maghiare și politicieni maghiari din România, 15 Martie va fi și o zi care va putea fi folosită pentru promovarea ideilor autonomiste, în stare să mobilizeze electoratul etnic din Transilvania pentru a aduna voturi la alegerile europarlamentare.

Din corul susținătorilor care pledează pentru autonomia Ținutului Secuiesc nu putea lipsi europarlamentarul Laszlo Tokes, care a asemănat situația maghiarilor din Transilvania cu cea a tătarilor din Crimeea, intervenția acestuia în PE fiind apărată de liderii PPMT. Aceștia au, de asemenea, un discurs pro-autonomie, dar și critic la adresa adversarilor din UDMR, pe care îi acuză că, odată ajunși la guvernare, au lăsat-o mai încet cu ideea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Totodată, apropiata sărbătoare a maghiarilor de pretutindeni a dat prilejul membrilor unei asociații extremiste din Ungaria, „Mișcarea Tinerilor din 64 de comitate”, care susțin nedreptatea Tratatului de la Trianon, să provoace, deja, incidente, cum au fost cele de la Târgu Mureș.

Mesajele care îndeamnă la autonomia Transilvaniei sau a Ținutului Secuiesc, discursurile cu tentă anti-românească, îmbrâncelile de la Târgu Mureș au oferit ocazia și unor politicieni români să iasă la rampă, de la cel mai înalt nivel chiar – președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta – scoțând Jobbik din anonimat și făcând să se vorbească de acest partid mult mai mult decât au sperat vreodată liderii săi.

Pe acest fond al înmulțirii acțiunilor și declarațiilor maghiare care susțin autonomia Ținutului Secuiesc, iese la rampă și Asociația Noua Dreaptă, care pregătește, chiar în ziua de 15 Martie, marșuri în Arad și Cluj-Napoca, în semn de protest față de iredentismul maghiar sau pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu, ocazie numai bună pentru lansarea unor mesaje anti-maghiare.

Depuneri de coroane de flori la monumente maghiare, defilări ale husarilor și spectacole artistice

De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și-au anunțat, deja, participarea la manifestările organizate în diferite localități din Transilvania și o serie de politicieni și demnitari din Ungaria, la fel cum s-a întâmplat anii trecuți. Astfel, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe ungar Németh Zsolt este așteptat, sâmbătă, la manifestările programate în Miercurea Ciuc, județul Harghita. Aici va avea loc, începând cu ora 11.
00, în curtea Școlii Generale „PetÅ‘fi Sándor”, o ceremonie de depunere de coroane de flori la statuia poetului revoluționar, urmată, la ora 14.00, de o defilare a husarilor în Pasul Nyerges. La ora 16.00, în Piața „Gál Sándor” din Miercurea Ciuc, va avea loc ceremonialul de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia generalului Gál Sándor, urmată de o defilare cu torțe, pe traseul Piața „Gál Sándor” – Piața Libertății – Bulevardul Timișoarei – Piața Cetății, până în fața Primăriei, unde este programată, de la ora 17.00, festivitatea de comemorare și depuneri de coroane la statuile revoluționarilor PetÅ‘fi Sándor și Nicolae Bălcescu.

De pe scena care va fi ridicată în fața Cetății Miko se vor adresa publicului deputatul ungar Németh Zsolt, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, și personalități harghitene.

O altă personalitate politică din Ungaria, vicepremierul Semjen Zsolt, va defila călare, de 15 Martie, la Târgu Secuiesc, alături de președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, în cadrul manifestărilor organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Manifestările principale din Covasna vor avea loc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc, unde se vor organiza adunări populare la care sunt așteptați să participe mii de localnici.

Manifestările centrale din municipiul Târgu Secuiesc vor începe cu parada locuitorilor din comunele aflate în apropierea orașului, care vor defila în căruțe, purtând costume populare și cântând muzică tradițională. Alături de ei, vor defila călare vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, șeful CJ Covasna, Tamas Sandor, precum și deputatul UDMR Fejer Laszlo Odon.
După defilare va avea loc, începând cu ora 12.00, manifestarea principală, în cadrul căreia oficialitățile vor ține discursuri și vor avea loc momente artistice. La Sfântu Gheorghe va fi prezent și secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt.

La Târgu Mureș vor avea loc manifestări inedite, precum întâlnirea mai multor coruri și o prezentare a „husarilor”, în premieră, la evenimentele UDMR, în timp ce la Casa Deus Providebit se vor putea confecționa cocarde, desena și cânta, la cele ale PPMT. Manifestările organizate de UDMR vor debuta la ora 12.00, cu depuneri de coroane la statuia fostului primar al orașului Bernady Gyorgy, iar de la ora 14.00, la Monumentul Secuilor Martiri, va avea loc adunarea tradițională, cu discursuri și momente artistice. La manifestări vor participa și liderii județeni ai Partidului Civic Maghiar și ai PPMT.
Manifestările de la Cluj-Napoca vor începe la ora 11.00, când participanții se vor aduna la Institutul Teologic Reformat din Piața Avram Iancu și vor pleca în marș pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 până la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Piața Unirii, unde va fi oficiată, de la ora 12.00, o slujbă religioasă. Apoi, va avea loc pe strada Avram Iancu, la fostul hotel „Biasini”, o ceremonie de depunere de coroane de flori, în cadrul căreia vor fi ținute cuvântări.

La evenimentele de la Cluj-Napoca sunt așteptate să participe câteva mii de persoane.

La Oradea va fi prezent la manifestările comemorative și președintele UDMR, Kelemen Hunor, care va participa, în cursul după-amiezii, la ceremonia depunerii de coroane la monumentul funerar al ofițerului Rulikowski Kázmér, erou al revoluției pașoptiste, dar și la bustul lui Nicolae Bălcescu. Manifestările mai includ o slujbă ecumenică la Biserica Reformată din Oradea, depunerea de coroane la statuia politicianului Szacsvay Imre, urmată de un marș condus de călăreți, cercetași și fanfară în centrul orașului și depunere de coroane la statuia poetului PetÅ‘fi Sándor.

Tot la Oradea vor fi organizate manifestări de către PPMT și CNMT, la care va participa europarlamentarul Laszlo Tokes. Programul prevede, printre altele, de la ora 10.30, ceremonia depunerii de flori la mormântul lui Kazimierz Rulikowksi, depunere de flori la bustul lui PetÅ‘fi Sándor din parcul PetÅ‘fi și o festivitate la statuia lui Szacsvay Imre.

UDMR Arad va organiza manifestări de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la care vor participa lideri locali ai comunității maghiare și reprezentanți ai Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca.

Noua Dreaptă se pregătește de marșuri la Arad și Cluj-Napoca

Tot de 15 Martie, la Cluj-Napoca a primit aprobare pentru Marșul Memorial „Avram Iancu” Asociația „Noua Dreaptă” Cluj, al cărei lider, Codrin Goia, spunea că manifestarea își propune „să cinstească memoria Crăișorului Munților”.

„Manifestarea are loc pentru a aniversa 165 de ani de la victoria Revoluției din Transilvania din 1848-1849. Va fi una pentru un Ardeal românesc și liber, împotriva extremismului maghiar. Marșul va începe de la ora 12.00, în Piața Mihai Viteazul și se va desfășura pe traseul strada Regele Ferdinand – Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu, unde vor fi rostite discursuri de către liderii organizației”, spunea Goia, menționând că sunt așteptate peste 300 de persoane din întreaga țară, urmând să fie prezent și liderul Noii Drepte, Tudor Ionescu.

Și la Arad, Noua Dreaptă a obținut o autorizație pentru a manifesta înainte de comemorările maghiare din Parcul Reconcilierii, unde manifestanții români nu au voie să ajungă, însă organizatorii afirmă că vor merge acolo ca simpli cetățeni.

Președintele Noua Dreaptă Arad, Angel Popescu, spunea că a obținut de la autoritățile locale o autorizație pentru un marș de protest în centrul orașului, care va avea loc în timpul unor activități artistice ale comunității maghiare și înainte de comemorările organizate în Parcul Reconcilierii de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Marșul este autorizat să se desfășoare între orele 12.00 și 16.00, urmând să participe aproximativ 200 de membri și simpatizanți Noua Dreaptă.

„La fel ca la acțiunile noastre din alți ani, mesajul este unul împotriva iredentismului maghiar. Protestăm și față de existența în Arad a așa-numitei Statuia Libertății din Parcul Reconcilierii, care de fapt este Statuia Ungaria Milenară”, declara Popescu.

Marșul va avea loc pe traseul Piața Podgoria-Primărie-Piața Avram Iancu, iar conform autorizației, participanții nu se pot manifesta și în Parcul Reconcilierii, aflat la câteva sute de metri de Piața Avram Iancu. „Vom merge acolo ca simpli cetățeni, cum am mai făcut-o. Nu vrem să provocăm, nu vrem violențe, nu suntem o organizație extremistă, cum adesea greșit suntem catalogați”, afirma președintele Noua Dreaptă Arad.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Autor

Citește și