Prima pagină » Știri » 159 de persoane care lucrau la negru, depistate. Ce amenzi au primit

159 de persoane care lucrau la negru, depistate. Ce amenzi au primit

159 de persoane care lucrau la negru, depistate. Ce amenzi au primit
159 de persoane care munceau fără contracte de muncă au fost depistate de Inspectorii de muncă, în perioada 12- 16 octombrie, aceștia primind amenzi în valoare de 910.000 de lei, informează, marți, Inspecția Muncii (IM).

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi în valoare totală de 382.545 de euro, adică 1.683.200 de lei în cadrul acțiunilor de control din perioada menționată.

„Au fost depistate 159 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea, 20 erau din județul Neamț și 16 din județul Arad. În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.350.700 de lei din care 910.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut patru propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 371 de angajatori”, se arată în comunicatul transmis agenției MEDIAFAX.

În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 332.500 de lei, angajatorii comunicând către inspectoratele teritoriale de muncă 64 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Mai mult de jumătate dintre aceste evenimente de muncă (33) au fost înregistrate în București.

Inspectorul general de stat de la IM, Dantes Nicoale Bratu, a anunțat că va exista un schimb de experiență cu inspectorii de muncă din instituțiile similare europene pentru a identifica exemple de bune practici pentru fiecare instituție de control.

„Săptămâna trecută am colaborat cu experții francezi pentru a crește eficiența inspecțiilor, indiferent că vorbim de firme franceze cu activitate în România, lucrători români din Franța sau alte cazuri în care colaborarea ajută. Vom extinde sfera controalelor inopinate și îi vom ajuta pe inspectorii de muncă francezi de câte ori este nevoie. După modelul prezentat în Franța, intenționăm crearea unui corp de elită al inspectorilor de muncă români care, prin competențe legale bine stabilite, să acționeze la nivel național în cazuri de muncă la negru, la gri sau, cum se spune în Franța, muncă disimulată”, a precizat secretarul general de stat.

Autor

Citește și