16 ciobani din Sibiu cu 30.000 de oi și milioane în conturi: azi au ajuns să-și distribuie produsele în supermarketurile din toată țara
Asta se întâmpla în urmă cu șapte ani. Acum, pot spune că au câștigat, deoarece afacerea lor merge în continuare: au 30.000 de oi și produc diverse feluri de brânză, iaurt, sana și kefir.
Ciobanii recunosc că singuri nu ar fi răzbit pe piață. Acum, își distribuie produsele în toată țara, prin supermarketuri. ”Vine laptele din tancul de răcire, se aduce cu cisterna, se pasteurizează, apoi trece în instalația de îmbuteliat, camera de termostatare, apoi depozitul de frig. Nu se vede produsul până nu ajunge în borcanele de iaurt”, explică administratorul fabricii. ”Ăsta e caș dulce, trece bine pe piață, e super, asta-i telemea maturată, brânză veche din zona Sibiului, o pui pe pâine. Am reușit să facem și în fabrică ce făceam la stâna de la munte”, spune unul dintre ciobani.
În schimb, ciobanii care lucrează pe cont propriu se descurcă tot mai greu. ”Avem un mic chioșc, este destul de greu. Normal ar fi foarte bine să ne unim toți producătorii într-o asociație și să fie plătit prețul corect”, declară un producător de brânzeturi.
Estnews.ro scrie că, deși asocierea pare ”rețeta succesului”, cei mai mulți rămân pe cont propriu deoarece nu au curaj și inițiativă.