1.700 de moldoveni într-o garsonieră. Secțiile de vot unde sunt înscriși cetățenii din Republica Moldova sunt goale. Locuiesc în Vaslui doar în buletin și nimeni nu i-a văzut vreodată
This browser does not support the video element.
Oamenii își fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană și sunt luați în spațiu, în sate sau orașe apropiate de graniță.
În Huși, județul Vaslui, există o garsonieră în care sunt luați în spațiu aproximativ 1.700 de cetățeni. Nimeni nu i-a văzut vreodată pe acolo.
„Sunt aproximativ 4.000- 4.200, asta era ultima cifră oficială, dar zilnic la Evidența Populației se prezintă cetățeni moldoveni în vederea obținerii cărții de identitate române. Sunt în mai multe locuințe, dar cea mai mare densitate o am într-o garsonieră. În această garsonieră sunt cam 1700 – 1800. Dacă i-aș băga pe toți acum acolo, dacă ar intra toți o dată acolo nu ar avea cum să încapă”, a declarat pentru MEDIAFAX primarul din Huși, Ioan Ciuplian.
Acesta a explicat și cum se reflectă această situație în zilele de alegeri.
„Problema este că la noi este doar o etapă de tranzit: vin la noi, își obțin buletinul și pleacă mai departe în alte zone din Uniunea Europeană sau unde își găsesc un loc de muncă sau orice activitate își desfășoară ei acolo. În aceste condiții, la secțiile de votare unde sunt trecuți pe lista prezența este zero din punctul lor de vedere sau în cazul nostru la 30 de persoane din 4000 cât au fost pe listele electorale. Și atunci apare un coeficient foarte prost de prezență la vot”, a declarat acesta.
Toți cei care există doar pe hârtie în Huși au fost arondați la mai multe secții de votare din oraș, nu ca până acum la o secție sau două.
În orașul Vaslui, situația este asemănătoare, doar că cifre oficiale nu există.
„Știu că afluxul a fost acum câțiva ani și acum mai e, dar o parte au plecat, o parte au rămas la Vaslui. Ei figurează ca cetățeni ai Vasluiului, pentru că și-au făcut mutații la diferiți oameni din muncipiul nostru și nu numai din municipiu, sunt în toate orașele din zona de est a României. Și-au făcut dublă cetățenie și apărând în Evidența Populației cu buletin de Vaslui, sigur că Autoritatea Electorală Permanentă a dispus conform legii inființarea unor secții de votare acolo unde sunt zonele în care sunt mai mulți. Acum, este adevărat, în primul tur și nu numai, au fost secții unde prezența a fost mult mai slabă, ceea ce se presupune că pe zona respectivă cetățenii români, că sunt de acu și cetățeni români sunt plecați la muncă în străinătate sau poate chiar și în țară românească”, a declarat Vasile Pavăl, primarul Vasluiului.
Trei secții de votare din orașul Vaslui au astfel de cetățeni pe liste, iar până la ora 16, prezența la acestea era sub 0,9 %.
În județul Iași situația este diferită. Dacă în Vaslui, cele mai multe astfel de cazuri sunt în orașe, în Iași, „fantomele” sunt în comune precum Moșna, Răducăneni, Grajduri sau Costuleni.
La Moșna sunt 5 secții de votare, toate amplasate într-un corp al școlii gimnaziale. În capătul coridorului sunt cele două uși unde sunt așteptate la vot câteva mii de persoane, iar cei mai mulți dintre cei arondați acolo nu se vor prezenta niciodată la urne.
În secția 551sunt 1781 de persoane pe listele permanente. Până la ora 16.00, doar 29 dintre ei au venit să voteze. Unul, chiar cetățean din Republica Moldova, stabilit în comună. Singurul cu dublă cetățenie care a venit la urne. La ușa de lângă, la secția 550 pe listele permanente sunt 1480 de persoane. Până la ora 16.00 votaseră 28 de persoane. Niciunul dintre cei care și-a exprimat opțiunea electorală în acea secție de votare nu era arondat acelei secții.
Cei din comisie sunt obișnuiți. Nici în turul întâi nu le-a fost călcat pragul prea des.
„Ăștia îs foarte volatili. Eu pot să estimez, cifre clare nu am cum să dau. Eu cred că în jur de 3.000. Din 2015 au început să vină și mai vin și acum. Da” e adevărat, mai timid acum. Nu știu de ce”, a declarat pentru MEDIAFAX primarul din Moșna, Georgel Popa.
Cei mai mulți dintre ei sunt într-un apartament, în singurul bloc din comună.
În comună ar mai exista câteva case în care sunt luați în spațiu cetățeni moldoveni, doar că nu la fel de mulți. Iar pentru fiecare contract încheiat, proprietarul spațiului ar lua și bani.
„Cam o sută de euro, asta e taxa, cică atâta. El nu stă la dânsul, nu nimic, numa o venit și i-o făcut hârtiile ca să poată să își facă buletin și să plece în altă parte. Mi-a zis și mie cineva să iau în spațiu și am zis că nu îmi trebuie”, spune o femeie din Moșna.
La câțiva kilometri distanță, în Costuleni, într-o casă sunt 2.000 astfel de persoane. Două femei de peste Prut au cumpărat un imobil cu câțiva ani în urmă și de atunci, tot iau în spațiu.
„Acolo sunt vreo 2.000 de persoane. Nu au locuit niciodată atâția. Ei vin, își depun documentația și vin doar când își iau actul de identitate. Unii nici nu știu unde stau dacă nu se uită pe buletin. (…) Într-o casă de 30 de metri pătrați de la an la an își schimbă culoarea. Anul ăsta e albastră, la anul e verde. Din câte am înțeles dau 50-100 de euro, iar persoanele respective se ocupă de documente”, spune Mirică Dodan, primarul din Costuleni.