Prima pagină » Știri » 18 persoane, trimise în judecată pentru furt de benzină și motorină din cisterne

18 persoane, trimise în judecată pentru furt de benzină și motorină din cisterne

18 persoane, trimise în judecată pentru furt de benzină și motorină din cisterne
Un număr de 18 persoane, printre care șase membri ai clanului Ivan, au fost trimise în judecată într-un dosar privind furtul a aproape 38.000 de tone de benzină și motorină din vagoanele-cisternă ale unei societăți comerciale, informează Parchetul General.

Un număr de 18 persoane, printre care șase membri ai clanului Ivan, au fost trimise în judecată într-un dosar privind furtul a aproape 38.000 de tone de benzină și motorină din vagoanele-cisternă ale unei societăți comerciale, informează Parchetul General.

Astfel, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu a deferit justiției, pentru furt calificat, 10 persoane, dintre care opt în stare de arest preventiv, potrivit unui comunicat de miercuri al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

Alți șase inculpați, dintre care patru arestați preventiv, vor fi judecați pentru complicitate la furt calificat, iar doi, pentru favorizarea infractorului, respectiv tăinuire și complicitate la furt calificat.

Potrivit anchetatorilor, în perioada aprilie – iunie, inculpații au sustras importante cantități de benzină sau motorină, chiar și câte patru tone o dată, din vagoane-cisternă aparținând unei societăți comerciale ce are ca obiect de activitate explorarea, producția și rafinarea petrolului. Produsele petroliere astfel sustrase erau comercializate cu sume cuprinse între 4 și 4,5 lei/litru.

„Inițial, inculpații acționau în mod organizat, după planuri bine puse la punct, fiind anunțați în prealabil de către persoane din cadrul depozitului, când garnitura de tren părăsea incinta, precum și în ce vagon se afla încărcătura ce urma a fi sustrasă. Astfel, mecanicii de locomotivă sustrăgeau cu ajutorul angajaților depozitului sute de litri sau chiar tone de carburant în timpul operațiunilor de cântărire și descărcare pe care îl scoteau în afara depozitului, în vagoanele ce au trecut deja prin acest proces, de unde inculpații, cu ajutorul unor recipienți din plastic (găleți), îl încărcau în bidoane și butoaie de 40, respectiv 60 litri. Produsele petroliere sustrase erau transportate cu ajutorul unor autovehicule, achiziționate în acest scop, la locuințele lor aflate la aproximativ 500 m de locul faptei”, se mai arată în comunicat.

Ulterior, susțin procurorii, inculpații acționau în mod independent, în propriul beneficiu.

În acest dosar, au fost făcute mai multe percheziții la domiciliile inculpaților și la depozitul de carburant aparținând societății comerciale prejudiciate, fiind găsite numeroase recipiente din material plastic, cu capacități cuprinse între 40 și 200 de litri, unele dintre ele prezentând un puternic miros de petrol. Totodată, au fost ridicate mai multe telefoane mobile a căror serie corespundea celor utilizate de inculpați pentru a comunica între ei.

Din interceptările convorbirilor purtate de inculpați a rezultat că aceștia știau că sunt urmăriți de Poliție, iar din acest motiv foloseau un limbaj codat.

Pentru identificarea locurilor unde aceștia obișnuiau să ascundă recipientele cu carburant, organele de urmărire penală au beneficiat de sprijinul Unității de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se mai arată în comunicat.

Cantitatea de produse petroliere furată a fost estimată la 37.953 tone de benzină și motorină, prejudiciul fiind, în raport de prețul pieței, de 227.718 lei.

Dosarul va fi judecat de Judecătoria Cornetu.

Citește și