19 decembrie 1989, Timișoara | Într-un oraș sub asalt, oameniii cer demisia lui Ceaușescu și alegeri libere

Publicat: 19 12. 2019, 08:12

Familiile îi căutau pe cei dispăruți în ultimele zile la morgă și în spitale.

Cu toate acestea, rezistența la regimul Ceaușescu nu a încetat. La 19 decembrie, muncitorii de la Întreprinderea ELBA au intrat în grevă, iar exemplul lor va fi urmat a doua zi de majoritatea fabricilor din oraș.
Zeci de mii de oameni s-au îndreptat spre centrul Timișoarei, forțând armata să se retragă în cazărmi. Manifestanții au mers în fața autorităților pentru a-și prezenta doleanțele: demisia lui Nicolae Ceaușescu, demisia guvernului, alegeri libere.

În dimineața zilei de 19 decembrie, la fabrica „Electromotor”, muncitorii de la secția de sculările refuză să lucreze atâta timp cât blindatele și militarii se mai aflau în stradă. După îndelungi tratative cu conducerea fabricii și după promisiunea că se va lua legătura cu cei de la județ pentru satisfacerea cererilor, muncitorii vor relua activitatea, conform memorialulrevolutiei.ro.

Prim-secretarul PCR pe Timiș încearcă să calmeze spiritele

Nu același lucru se va întâmpla la Întreprinderea ELBA, unde, fără să se declare oficial grevă generală, ea va începe în aceeași dimineață și va continua până după înlăturarea lui Ceaușescu.

La solicitarea muncitorilor, primul secretar al PCR pe județulTimiș, Radu Bălan, s-a deplasat în întreprindere pentru a intra în dialog cu ei. Ajungând acolo, împreună cu primarul Petru Moț, Bălan este informat că muncitorii aflați în curtea întreprinderii încetaseră lucrul și cereau îmbunătățirea condițiilor de trai și scoaterea Armatei din întreprinderi și din oraș. De pe o platformă, un grup de 10-15 muncitori, învingându-și frica, scandau: „Jos Ceaușescu!”, astfel că primul secretar conștientizează că se afla la o manifestație cu „un pronunțat caracter politic și anticeaușist”.

Pentru a-l recupera pe Bălan, a fost trimis generalul Gușă, însoțit de mai mulți militari. Protestatarii le-au reproșat celor doi că au fost ucise persoane în Timișoara. Protestul muncitorilor îi pune, pentru prima dată, serioase semne de întrebare și generalului Ștefan Gușă, care venind în fabrică, vede că „protestatarii nu erau huligani, ci oameni serioși.”. Într-adevăr, revolta timișoreană intră în 19 decembrie într-o nouă fază, muncitorii având rolul esențial, iar acțiunile fiind mult mai bine organizate și fără manifestări violente, punând astfel forțele represive în imposibilitatea de a reacționa.

 

Greva de la ELBA. Generalul Gușă, apostrofat că s-a speriat de câteva femei

Când i-a raportat lui Ion Coman, de la Comitetul Central, situația de la Întreprinderea ,,ELBA”, generalul Ștefan Gușă a fost apostrofat că s-a speriat de câteva femei.

Jurnalistul Sorin Bogdan a relatat pe blogul său (sorinbogdan.ro) că greva muncitorilor de la ELBA a pornit de la o femeie. „Pe la prânz, un prieten ne-a povestit că muncitoarele de la ELBA au intrat în grevă și că totul a pornit de la o femeie si un copil, împușcați de un individ in uniforma garzilor patriotice pe podul dinspre Piata Iozefin. spre oroarea tuturor, Copilul a fost aruncatpeste balustradă în râul Bega. În realitate,

Fără să cunoască sentimentele timișorenilor, Coman l-a trimis pe Cornel Pacoste si pe Ilie Matei, un alt fost prim secretar urât de oameni, să-i potoleasca pe muncitorii de la UMT, cea mai mare întreprindere din oraș. Au scăpat cu greu să nu fie linsați și încercările lor mai mult au pus paie pe focul revoltei. La fel a pățit si Petru Moț, trimis să-i calmeze pe muncitorii de la întreprinderea . Am început să aflăm tot mai multe zvonuri că muncitorii se organizează si pregătesc să iasă a doua zi în stradă, într-o acțiune coordonată, dinspre toate colțurile orașului”, scrie jurnalistul Sorin Bogdan.

În urma unei discuții avute cu generalul Vasile Milea și a obținerii aprobării acestuia, generalul Ștefan Gușă ordonă retragerea blindatelor și a unei părți din efective din zonele intens circulate din Timișoara, pentru a permite muncitorilor să demonstreze pașnic; concomitent, ordonă interzicerea totală a folosirii armamentelor.

La prânz, la intersecția B-dul Tinereții cu strada 13 Decembrie, lângă stația de tramvai, se deschisese focul dinspre un transportor amfibiu blindat. Au fost împușcate mortal Reiter Edita-Irina și Curic Veronica, iar Metea Liana și Șerban Iosif au fost răniți. În zonă se încerca blocarea muncitorilor de la întreprinderea ELBA pentru a nu ieși la demonstrații.

Mobilizare cu tancuri și camioane împotriva mulțimii

Conform volumului „Victimele Revoluției Timișoara-1989″, în cursul zilei locuitorii din zonă și personalul din mai multe întreprinderi au continuat demonstrațiile și au pregătit deplasarea spre centrul orașului. Jurnalul acțiunilor operative M.I. consemnează: ,,19.12.1989 ora 15,00, D6 alungat de muncitorii de la Electrotimiș, transmis de dispeceratul miliției la Comandament.”. În jurnalul Diviziei mecanizate s-a consemnat : ,,19.12.1989 ora 16,30, la IAEM s-a adunat mulțimea de tancuri pregătește 3 camioane să intervină plus 3 T.A.B.-uri. 16,45 cele 3 camioane plus 3 T.A.B.-uri să plece pe Calea Buziașului să blocheze trecerea spre centru……”. Jurnalul acțiunilor operative al M.I. mai consemnează: ,,19.12.1989 ora 19:00 – cpt. Grui comunică că la Electrotimiș situația s-a calmat. După focul de avertisment, muncitorii au intrat în secții și discută cu ei tov. Rujoi.”

Au fost rănite, prin împușcare două victime. Chihaia Ivan a menționat că a fost rănit de un civil înarmat, care anterior i-a avertizat să se împrăștie. Biliuță Florica a relatat că a fost împușcată dintr-o tanchetă militară.Din depozițiile martorilor oculari, maistru militar grănicer Miron Mitică și plutonier de miliție Laza Traian, ambii componenți ai Dispozitivului M.I. de la Spitalul Județean, rezultă, că la ordin, s-au deplasat la sensul giratoriu de pe Calea Buziașului pentru a împrăștia demonstranții în după amiaza zilei de 19.12.1989. Șeful dispozitivului maior de miliție Veverca Iosif a tras mai multe rafale de pistol automat pentru a-i avertiza pe manifestanți, se mai arată în volumul citat.

La miezul nopții, în baza hotărârii luate de generalul Vasile Milea, generalul Ștefan Gusă ordonă: „Să fie retrase în unități tancurile, TAB-urile și o parte din efective. La ieșirea muncitorilor, militarii să se replieze în apropierea clădirilor și a autovehiculelor; coloanele să fie lăsate să treacă‟.

Măsura era binevenită, atât pentru timișoreni, cât și pentru armată. Jurnalistul Sorin Bogdan scrie pe blogul său: „Pe de altă parte, moralul militarilor aflați în stradă era tot mai scăzut. consemnați în cazărmi încă din seara de 17 decembrie, când primiseră alarma de luptă

Seara, timișorenii devin mai optimiști, încurajați și de mesajele transmise de postul Europa Liberă, într-o ediție specială a emisiunii”Actualitatea românească”. Printre cei care au vorbit sau au transmis mesaje în cadrul emisiunii au fost dramaturgul Eugen Ioneso și criticul literar Monica Lovinescu, stabiliți la Paris.

„Seara, nivelul optimismului a inceput sa creasca din nou. tot mai multa lume din orasele romaniei aflasera ce se intampla la noi si ne transmiteau mesaje de solidaritate si promisiuni ca vor iesi, la rândul lor, în stradă. Un prieten ne-a sunat din Oradea si ne-a povestit că studentii din trenul de Iasi au scris pe vagoane „Libertate” si „Timișoara”. Apoi, am aflat că studenții din Bucuresti au agățat pere în plopii din fața căminelor, pentru a materializa vorbele lui Ceaușescu, care anuntase la congres că perestroika va ajunge în România „când va face plopul pere și răchita – micșunele”. Dar cel mai mult ne-a încurajat ediția specială a emisiunii „Actualitatea românească” de la Europa liberă, în care se vorbea foarte clar despre masacrul de la Timișoara, de aceasta data exagerându-i proporțiile”, scrie Sorin Bogdan.

Europa liberă vorbește despre pogrom și metri cubi de cadavre

Pe site-ul Moldova.europalibera.org, se regăsește transcriptul ediției speciale a emisiunii „Actualitatea românească” din seara zilei de 19 decembrie 1989. Redăm câteva fragmente:

„Emil Hurezeanu: Stimați compatrioți! Înainte de a trece la difuzarea a celor amintite de colegul Munteanu, aș încerca, vom încerca să aducem la oră informațiile pe care le deținem în legătură cu evenimentele în curs de desfășurare la Timișoara și în alte orașe ale țării. În cursul acestei seri, în urmă cu un ceas, un ceas și jumătate, am vorbit la telefon cu cineva care venea de la Timișoara. Iată despre ce este vorba: tulburările continuă, cum dealtfel, s-a confimat. Au fost incidente la întreprinderea Solventul, la fabricile de zahăr și de ulei, unde se pare că ar fi izbucnit incendii. Au fost incidente la întreprinderea Electromotor, Gara de Nord din Timișoara se pare că a fost devastată. Forțele de intervenție au folosit, în continuare și în cursul zilei armament greu. Sunt mari probleme cu internarea răniților în spitalele orașului, care sunt supraaglomerate, au fost concentrați doctori din întreaga zonă. Se pare că mulți dintre morți – și victimele sunt numeroase -, nu sunt înmormântați ci arși imediat. Nu se permite adunarea a mai mult de două persone. Soldații cu mitraliere defilează pe străzi.

Am fost martorii înmărmuriți la ora 22, ora 23, ora României, în fața micilor ecrane ai unei relatări, ai unei mărturii zguduitoare, transmisă în direct de televiziunea austriacă. S-a stat de vorbă de la Timișoara cu un om de afaceri austriac, originar din România, care în această seară, de la Timișoara a relatat următoarele telefonic. Se pare că sâmbăta Armata a refuzat în mai multe rânduri să tragă în demonstranți. Soldații, potrivit relatărilor acestui martor ocular, repet, au fost înlocuiți cu trupe aduse din alte părți ale țării. Un ofițer și doi soldați, a continuat interlocutorul austriac, ar fi fost executați pentru că au refuzat să se supună ordinelor. Portivit acestor relatări, dar care relatări converg și cu alte mărturii consemnate în această seară, centrul orașului Timișoara este devastat. Locuitorii nu au apă, nu au curent electric. În legătură cu evenimentele de duminică, acest domn care se numește Beckman, a folosit cuvântul pogrom. A vorbit de metri cubi de cadavre. Repet, sunt cuvintele lui, care ar fi fost transportate în camioane, victimele fiind îngropate în gropi comune, în încercarea de a șterge urmele. Cele petrecute la Timișoara – a spus Beckman – sunt de nedescris. Și acum urmează o informație senzațională: el a precizat că vorbește pe o linie telefonică a Securității și că se află la Securitate. Sunt în bârlogul leului, a spus el, subliniind în repetate rânduri, că informațiile lui provin din sursă absolut sigură. Potrivit lui, numărul victimelor este foarte mare. S-au mai auzit împușcături și în cursul după-amiezii de astăzi. Aceste sunt, deci, ultimele relatări, care repet, se bazează pe mărturii ale unor martori oculari. Ceea ce tocmai am citit era mărturia unui interlocutor al postului de televizune austriac, aflat la Timișoara în cursul acestei seri”

(…)

Mesajele Monicăi Lovinescu și a lui Eugen Ionesco

„N.C. Munteanu: Este vorba de mesajul dramaturgului Eugen Ionescu care se adresează tuturor ascultătorilor postului de radio Europa Liberă.

Eugen Ionescu: Trăiască România mare, liberă, independentă! Sunt cu voi, toți! Sunt departe, dar sufletul meu suferă alături de voi. Văd, doresc izbânda, pe care sunt convins că până la urmă o să o aveți. Nu se poate să nu se înmoaie inima lui Gorbachev și să nu se încălzească inima Americii și al oamenilor de stat din Europa. Să trăiți…sunt alături de voi!

E. Hurezeanu: L-ati auzit pe compatriotul nostru, Eugen Ionescu, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii, membru al Academiei Franceze. Tot de la Paris avem acum o convorbire telefonică cu Monica Lovinescu. O rugăm să ne vorbească despre reacțiile oficiale, îndeosebi înregistrate astăzi în cursul serii în capitala Franței.

Monica Lovinescu: În Franța reacțiile guvernamentale și oficiale încep să fie pe măsura indignării generale care se exprimă și în presă și în mass-media în fața a ceea ce se numeste aici măcelul represiunii de la București. Ambasadorul României a fost convocat acum două ore și jumătate la Ministerul de Externe francez pentru a i se spune că guvernul francez condamnă extrem de sever represiunea din România.

Consilierii lui Roland Dumas consideră că relațiile cu România sunt practic nule și după cum se anunță, canalul cinci al televiziunii franceze de la jurnalul de la 8 seara, deși nu mai există niciun motiv, cităm, de a mai avea contacte cu reprezentantii români.

Franța suspendă, ca și cei 11 parteneri ai săi din Comunitatea Europeană, acordurile economice cu România și va face totul pentru a o pune în carantină. Comentariul canalului de televiziune: toate țările din Apus și din Răsărit sunt astăzi de acord să facă să cadă, cităm, ultimul bastion stalinist din Est. Același canal de televiziune a făcut, ca în fiecare seara, un sondaj la o întrebare. Este un sondaj public și de data asta a întrebat dacă trebuie comunitatea internațională să intervină în România. După primele 5 minute de emisiune a fost DA cu 84%, o cifră absolut record, așa cum constată comentatorul de pe canalul 5. Pe același canal 5 s-au dat manifestațiile din fața ambasadei române, după cum am anunțat aseară non-stop. Se anunță și alte manifestații din care joi seara la șase jumătate, Operation Village, organizația Sata organizează o manifestație cu lumânări în fața ambasadei și va fi neîntrerupt șirul demonstrațiilor. În orice caz rareori de când ascult radio, televiziunea, ziarele, din păcate sunt în greva distribuția lor, am văzut o atare emotivitate, emoție la comentatori și la toate reacțiile până și la nivel oficial. Aici Monica Lovinescu, Paris”.