Un copil de 13 ani a fost omorât în bătaie, în plină zi, pe o stradă din Mangalia, în februarie 2020. La finalul anului 2022, magistrații au dat sentința definitivă în cazul de omor.
Cel care l-a bătut pe Andrei este un tânăr pe nume Marian, care atunci avea 15 ani, practicant de arte marțiale.
Între cei doi exista o stare de tensiune care pleca de la o fată.
Pe 1 februarie 2022, cei doi stabiliseră să-și „regleze conturile”.
Doar că atunci când Andrei a ajuns pe Bulevardul 1 Decembrie din Mangalia s-a trezit sub o ploaie de lovituri.
A ajuns în stare gravă la spital, iar pe 12 martie 2020 a murit.
Criminalul a fost condamnat să stea cinci ani într-un centru de detenție pentru săvârșirea infracțiunilor de omor și tulburarea liniștii publice.
Din pedeapsă se scad cei aproape trei ani petrecuți în arest la domiciliu, urmând ca Marian să mai stea închis doar doi ani.
Ca daune morale, judecătorii au stabilit să plătească suma totală de 170.000 de euro la care au adăugat și daune materiale în valoare de 10.000 de euro.
Din mesajele transmise între cei doi tineri pe telefoanele mobile, înainte de momentul întâlnirii, s-a stabilit că starea conflictuală între cei doi a debutat de la o fată.
Atât inculpatul, cât şi victima, s-au jignit reciproc şi s-au provocat la bătaie în mod constant, inclusiv în ziua incidentului care a condus la decesul victimei.
„Inculpatul i-a aplicat victimei lovituri puternice cu pumnii, ceea ce a făcut ca aceasta să se dezechilibreze şi să cadă. Deşi victima era deja căzută la sol în poziţia şezând şi cu capul plecat, inculpatul a continuat să o lovească cu aceeaşi forţă în zona cervicală, repetând loviturile în zona respectivă, până când a rămas inconştientă la pământ”, spun judecătorii în motivarea sentinței.
Marian era practicant de arte marțiale, iar loviturile aplicate lui Andrei au fost „specifice MMA” (Mixed Martial Arts), au arătat anchetatorii.
Aceștia s-au folosit de expertiza extrajudiciară tehnică a unui specialist în artele marțiale.
Imediat după scandal, Andrei a fost dus de urgență la spital cu hemoragie meningo-cerebrală consecutivă unei fisuri de arteră vertebrală dreaptă, prognostic rezervat.
După 40 de zile, băiatul a murit din cauza encefalopatiei hipoxice, urmare stopurilor cardio-respiratorii, evoluția unei fisuri posttraumatice de arteră vertebrală dreaptă cu hemoragie meningo-cerebrală şi edem cerebral consecutiv.
În referatul de evaluare psiho-socială întocmit de către Serviciul de Probaţiune Constanţa s-a susținut că Marian nu posedă o bună capacitate de a analiza consecințele propriului comportament, are un nivel crescut de impulsivitate, dă dovadă de teribilismul specific vârstei și a îmbrățișat modelul oferit de membrii familiei cu privire la respectarea normelor sociale şi comportamentale de tip agresiv.
„În ciuda vârstei (15 ani la momentul săvârșirii faptei), indică un grad ridicat de periculozitate a inculpatului, acesta antrenându-se la o sală de lupte şi premeditând atacul asupra persoanei vătămate, chiar dacă nu a intenționat să îl ucidă, totuși reiese fără echivoc că în percepția sa se impunea să îi aplice a corecţie serioasă, aspecte ce creează convingerea că inculpatul are o capacitate redusă de autocontrol şi o predispoziţie înspre reacţii violente, ce în cazul de faţă au degenerat”, spun judecătorii.
Cu toate acestea, atunci când s-a dat sentința, magistrații au ținut cont de faptul că Marian nu era cunoscut ca minor infractor, fiind la primul conflict cu legea penală, și că era școlarizat la data comiterii faptelor, potrivit Adevărul.ro.