Prima pagină » Știri » 20 de miniștri își retrag demisiile puse pe masa premierului. Reacția lui Grindeanu. UPDATE

20 de miniștri își retrag demisiile puse pe masa premierului. Reacția lui Grindeanu. UPDATE

20 de membri ai Cabinetului Grindeanu au depus joi cereri de „revocare" a demisiei la cabinetul prim-ministrului, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, arătând, însă, că aceste documente nu sunt justificate legal: „Oricine citește Legea nr. 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului și ajunge la articolul 6 înțelege acest lucru (...) S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile, aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect".

„Au fost primite 20 de cereri  de retragere a demisie, în total vorbim despre 27 de membri ai Cabinetului, inclusiv secretarul general al Guvernului. Aceste 20 sunt însă lipsite de obiect. Oricine citește Legea nr. 90 privind organizarea și funcționarea Guvernului și ajunge la articolul 6 înțelege acest lucru. În toate cele 20 de documente este trecut și numărul de înregistrare a demisiei de la cabinetul prim-ministrului, adică numărul de înregistrare când fiecare cerere a fost depusă la cabinet. În momentul în care și premierul și secretarul general dau un număr de înregistrare a acestor documente, s-a luat act că aceste documente există. S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile, aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect”, a mai spus Alina Petrescu.

Este vorba despre Marius Alexandru Dunca (Tineret și Sport), Teodor Meleșcanu (Externe), Mircea Titus Dobre (Turism), Ana Birchall (Afaceri Europene), Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Petre Daea (Agricultură), Rovana Plumb (Fonduri Europene), Florian Bodog (Sănătate), Toma Florin Petcu (Energie), Andreea Păstârnac (Românii de Pretituindeni), Mihai Tudose (Economie), Adriana Petcu (Ape și Păduri), Pavel Năstase (Educație), Alexandru Răzvan Cuc (Transporturi), Gabriel Leș (Apărare), Tudorel Toader (Justiție), Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul), Grațiela Gavrilescu (Mediu), Viorel Ștefan (Finanțe).

Pe cererile de revocare este invocat același motiv: „ca urmare a moțiunii de cenzură și necesitatea de a vă îndeplini atribuțiile ca ministru”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a transmis, însă, că miniștrii sunt obligați legal să vină la muncă și să-și îndeplinească atribuțiile până la învestirea noului guvern, și că asta au și făcut, de fapt, chiar dacă unii dintre ei au ales să-și delege dreptul de semnătură. 

Potrivit acesteia, sunt schimbate eventual fonturile și numele, în rest sunt demisii „tip”: „Toate actele necesare pentru administarea treburilor publice pot fi îndeplinite și gestionate în situația dată. Guvernul a fost demis în urma unei moțiumni de cenzură. Constituția și regulamentele de funcționare a ministerelor prevăd care este regimul de funcționare. Miniștrii au drept de semnătură până în momentul în care există o nouă învestire”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, lămurind că, deocamdată, ședința Executivului nu a fost convocată. 

„Mâine voi merge la serviciu. (…) Cred că o să ne retragem toți demisiile, ca să poată să fie funcțională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern. (…) Eu mi-am delegat atribuțiile către un secretar de stat, nu ar fi probleme, dar alți colegi de-ai mei nu au apucat să-și delege atribuțiile sau chiar nu au avut posibilitatea să facă asta, pentru că, Ministerul Dezvoltării spre exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile. După demisia doamnei Sevil Shhaideh au fost destituiți în bloc secretarii de stat iar acolo este o situație fără precedent (…), nu mai are nimeni drept de semnătură”, a declarat deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii, la RTV.

Lia Olguța Vasilescu a afirmat că activitatea mai multor ministere a fost blocată, susținând că după ce membrii Cabinetul au demisionat și mai mulți secretari de stat au fost „executați”.

„Toți miniștrii suntem conștienți (…) că trebuie să asigurăm interimatul până la numirea noului guvern”, a spus deputatul PSD.

Olguța Vasilescu a afirmat că demisiile miniștilor din Guvernul Grideanu „nu au devenit operaționale” pentru că președintele Klaus Iohannis nu a emis un decret în acest sens.

Toader: Demisia mea devine irevocabilă pe 30 iunie

Tudorel Toader, ministrul în exercițiu al Justiției, a declarat, joi, că demisia sa devine irevocabilă pe 30 iunie, dată până la care speră că va exista un nou Executiv.

„Tot timpul eu am spus că voi asigura interimatul, îmi voi îndeplini atribuțiile până în ultimul minut. Este un articol 6 din legea 90 care prevede că demisia devine irevocabilă la 15 zile de la momentul depunerii la Guvern. Asta înseamnă că eu mi-am depus demisia pe 15 unie, devine irevocabilă pe 30 iunie. Înseamnă că după 30 iunie nu mai pot retrage demisia dar nu înseamna și o încetarea a mandatului interimatului. (..) Eu am deplina covingere a faptului că până la 30 iunie vom avea un nou guvern”, a declarat ministrul în exercițiu al Justiției, Tudorel Toader.

Autor

Citește și