Prima pagină » Știri » 20 de persoane reținute, printre care și fostul director general Crăciun, în dosarul vagoanelor CFR Marfă

20 de persoane reținute, printre care și fostul director general Crăciun, în dosarul vagoanelor CFR Marfă

20 de persoane reținute, printre care și fostul director general Crăciun, în dosarul vagoanelor CFR Marfă
20 de persoane, printre care și fostul director general Mihuț Crăciun, au fost reținute, în noaptea de miercuri spre joi, în dosarul privind subevaluarea vagoanelor CFR Marfă destinate casării, prejudiciul fiind de peste șase milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii DIICOT Timișoara au reținut 20 de persoane pentru 24 de ore în dosarul privind subevaluarea vagoanelor. Printre acestea se numără și fostul director general al CFR Marfă, Mihuț Crăciun, dar și alte persoane din conducerea centrală a instituției.

De asemenea, au mai fost reținute și persoane din conducerea sucursalei Timișoara a CFR Marfă și președinții comisiilor de casare din cadrul sucursalei.

În total, 40 de persoane au fost audiate la sediul DIICOT Timișoara.

Cei 20 de angajați ai CFR Marfă reținuți vor fi prezentați Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă.

DIICOT Timișoara a făcut, miercuri, 63 de percheziții în mai multe județe, 40 de persoane fiind suspectate de delapidare. Procurorii susțin că „persoane din conducerea CFR Marfă ar fi subevaluat 2.450 de vagoane destinate casării, cauzând un prejudiciu 6.313.748,52 euro”.

Percheziții au avut loc în București, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman și Dâmbovița, 40 de persoane fiind suspectate de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii susțin că în 2016, la nivelul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, s-ar fi constituit „un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate”.

Potrivit anchetatorilor, „primul nivel al grupului infracțional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societății CFR Marfă, compusă din directorul general Mihuț Constantin Crăciun, directorul Operațiuni Dezvoltare MR Daniel Ciobanu, directorul Departament Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul Economic-Financiar Pavel Bărculeț, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, șeful Biroul Urmărire Contracte Mariana Căpățână, șeful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu”. Aceștia sunt cei care ar fi inițiat vânzarea la Bursa de Mărfuri a celor 2.450 de vagoane la preț de fier vechi, prin subevaluarea lor și obținerea unui preț mai mic decât valoarea reală.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate de DIICOT în care sunt vizate persoane din conducerea CFR Marfă, Consiliul de Administrație al CFR Marfă urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societății, se arată într-un comunicat transmis miercuri de instituție.

Autor

Citește și