20 de români s-au dus să muncească în Irlanda, la un conațional. Ce s-a întâmplat la câteva zile după ce „s-au angajat”

Publicat: 11 10. 2014, 13:08

Poliția din Irlanda de Nord anchetează un caz de trafic de persoane și exploatare de forță de muncă, în care victime sunt 20 de români. Aceștia au acceptat propunerea unui conațional – Ioan Lăcătuș, de 31 de ani, stabilit în Irlanda de Nord – să vină și să muncească în diferite fabrici și spălătorii auto. Le-a promis un salariu bun, condiții decente de muncă, cazare și mâncare. În schimb au fost obligați să muncească 14 ore pe zi, șapte zile din șapte, nu li s-a dat salariul promis și erau cazați în condiții mizere.

Povestea celor 20 de români exploatați și înfometați în Irlanda de Nord a ajuns în presa internațională. BBC scrie că cei 20 de români erau lăsați să moară de foame. Aceștia erau ținuți acasă la Lăcătuș, care le luaseră actele de identitate și pașapoartele și care îi obliga să muncească.

Potrivit raportului întocmit de polițiști și înmânat procurorilor, atunci când românii își cereau salariul, Ioan Lăcătuș le spunea că banii pe care i-au câștigat din orele suplimentare, lucrate în fabrică sau la spălătoriile auto, i se cuvin lui ca recompensă pentru faptul că le-a facilitat venirea în Irlanda. Mai mult, atunci când aceștia cereau de mâncare, bărbatul le spunea: „Mâncați pietre”.

BBC mai relatează că locuința în care aceștia stăteau era un loc insalubru, cu o singură baie, unde un sul de hârtie igienică trebuia să le ajungă tuturor timp de două săptămâni. Mai mulți oameni erau nevoiți să împartă un dormitor mic și să doarmă pe saltele extrem de murdare.
Teroarea pe care românul o semăna în rândul conaționalilor săi era permanetă. Muncitorii erau amenințați că, dacă vor părăsi casa în care erau adăpostiți, vor fi arestați.

Rareori românii primeau între 5 și 10 lire sterline pentru cheltuielile personale.

Acum, Ioan Lăcătuș are emise pe numele lui 20 de capete de acuzare, în numele celor 20 de români de care a profitat și, cel mai probabil, va fi condamnat pentru trafic de persoane și exploatare de forță de muncă. Mai mult, acesta mai este acuzat și de încălcare de proprietate și organizare de grup infracțional. Deja procurorii au emis mandat de arestare pe numele lui și au respins de la bun început posibilitatea de eliberare condiționată.

Lăcătuș, care locuiește cu forme legale în Irlanda de Nord de mai bine de 6 ani, se apără și spune că toți banii pe care românii i-au câștigat au fost transferați în conturile lor din țară. Mai mult, acesta pretinde că cei 20 de compatrioți pe care îi exploata au fost concediați de la fabrica de mezeluri unde lucrau pentru „performanțe slabe”.